środa, 3 lipca 2013

Młoda kapusta

młoda kapusta i ziemniaki ... prosto i pysznie

wiem, że młoda kapusta już od dawna na bazarowych straganach ale ceny długo utrzymywały się na wysokim poziomie. wreszcie kupiłam piękną zielna główkę. z części powstała zupa krem, o której będzie w jednym z kolejnych postów, a resztę poszatkowana byle jak i wylądowała w garnku z najprostszymi przyprawami, dymką i masą koperku, skropiona sokiem z cytryny... taką właśnie lubię :)



składniki na ok. 2 litry kapusty
  • 1 średnia zwarta główka młodej kapusty
  • 1/2 pęczak koperku
  • 3-4 dymki ze szczypiorem
  • przyprawy: sól, kminek mielony, pieprz ziołowy, chili w płatkach, sok z cytryny
  • woda
  • 1 łyżka oliwy lub masła - opcjonalnie
przygotowanie
kapustę obieramy z uszkodzonych liści i myjemy. kroimy dużym nożem dość niedbale takie ok. 1 cm kawałki. przekładamy do garnka i zalewamy do połowy wrzątkiem. gotujemy  na wolnym ogniu. w trakcie ugniatamy kapustę. jeśli wody jest za dużo możemy odlać nadmiar do kubeczka. dodajemy pokrojoną dymkę, grubsze łodyżki kopru i przyprawy (poza sokiem z cytryny). w trakcie gotowania (bez przykrycia) kilka razy mieszamy. pamiętajmy o kminku! bez niego kapusta będzie nas wzdymała! gotujemy ok 15-20 minut, kapusta powinna być miękkawa ale nie rozgotowana. pod koniec dodajemy posiekany koperek i soku z cytryny do smaku (ok. 1 łyżki) i gotujemy jeszcze minutkę lub dwie. do gotowej kapusty możemy dodać łyżkę oliwy lub masła. podajemy z ziemniakami lub pieczywem.




Zielnik Kuchenny 2013Nakarm Cukrzyka latem

9 komentarzy:

  1. Też uwielbiam taką kapustkę:) Już robiłam, właśnie z młodymi ziemniakami i duuużą ilością koperku:) Został mi kawałek kapusty, jakoś nie miałam pomysłu...Zupa-krem? Tak, to będzie to;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a mi jakas bez smakuu wyszla ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy, po prostu dopraw tak by Ci pasowało. Ja młoda kapustę lubię o bardzo delikatnym smaku.
      Ela

      Usuń
  3. Nie lubie kminku!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy/wa, w kapuście kminek jest niezbędny by zneutralizować jej właściwości wiatrowe ;) ja kminek bardzo lubię i dodaję do wielu potraw. polecam kminek zmielony.
      pozdrawiam,
      ela

      Usuń
  4. Kminek można użyć również zmielony- nic nie będzie czuć w kapuście a będzie na zdrowie :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna, trzeba ją po swojemu dosmaczyć. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kapustka wyszła baaardzo dobra, jednak sugeruję dawać mniej wody. Przyprawy zamiast osiąść na liściach, pływały sobie w garnku :( Moim zdaniem wody powinno być mało, jak do duszenia, żeby tylko się nie przypaliło i tyle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy/ anonimowa, cieszę się, że smakowała. Jeśli chodzi o wodę, to w przepisie jest zaznaczone, ze jeśli wody jest za dużo to trzeba ją odlać do kubeczka. każda kapusta wchłania inną ilość wody. poza tym każdy lubi inną gęstość potrawy. ja dość ciasno dociskam poszatkowaną kapustę w garnku, wody wlewam niewiele, zazwyczaj zaczynam gotować już w trakcie szatkowania, wtedy pierwsza warstwa osiada i dodaję kolejną dociskając łyżką. każdy ma inna metodę i każda jest dobra. przyprawy można dodać jak już warzywo zredukuje swoja objętość. kapustę gotuje się bez przykrycia!
      pozdrawiam Anonima ;)

      Usuń