zimowa sałatka na późne śniadanie ... kolację ...
zimowo, śnieżnie, mroźno ... kolejna sałatkowa improwizacja, tym razem buraczki, gruszka, ogórek kiszony lub korniszon, w pikantnym sosie typu winegret z dodatkiem tahini...
składniki dla 2-3 osób
- 3-4 małe buraczki
- 1-2 gruszki
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- łyżeczka siekanej skórki pomarańczy
- natka pietruszki lub inna zielenina
sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka tanini
- 1-2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, chili w płatkach
buraczki gotujemy lub pieczemy w mundurkach. ostudzone i obrane kroimy w półplasterki lub mniejsze kawałki. gruszki kroimy w kawałki, ogórki w słupki. wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy posiekaną skórkę pomarańczy i natkę (można też dodać ją przed podaniem) i polewamy sosem, delikatnie mieszamy. odstawiamy do lodówki by smaki się przegryzły. podajemy z razowym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz