gęsty zimowy sos do makaronu na bazie cebuli i pieczarek i pomidorów ...
pewnie każdy z was tak teraz miewa, że przychodzi zmarznięty z dworu a w domu nie ma gotowego obiadu. wtedy najszybsze danie to sos do makaronu. idealnie jeśli taki mamy w słoiczku ... ale ja wyjadłam już moje skromne zapasy. na szybko zrobiłam gęsty rozgrzewający sos wrzucając wszystkie składniki do blendera i dusząc je na oleju z dodatkiem pomidorów z puszki.
skład na 3 - 4 porcje
- 2 duże cebule
- 1 duża czerwona papryka
- 2 - 3 duże pieczarki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- słoiczek koncentratu pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego zimno tłoczonego lub oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, chili w płatkach, cząber
- makaron spaghetti lub bucatini
- kluszczanka (woda z gotowania makaronu) do rozrzedzenia sosu
warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. mielimy ok. 30 sekund tak by były dość grubo usiekane. na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekane warzywa. dusimy na wolnym ogniu aż lekko zmiękną (ok. 5 minut). dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki (można je wcześniej zmiksować by szybciej się udusiły i połączyły z warzywami), mieszamy i dalej dusimy, dodając w razie potrzeby nieco wody z gotowania makaronu - jakieś 5 minut. w międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem, chili i cząbrem. gdy wszystkie smaki się połączą i sos ładnie zgęstnieje i zacznie błyszczeć, dodajemy go do ugotowanego al dente makaronu i wszystko mieszamy. wykładamy na talerz. możemy dodać tartego twardego sera (np. parmezan).
Szybki i pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńJutro u mnie na obiad, ale co to jest kluszczanka :)
OdpowiedzUsuńkluszczanka to woda z gotowania klusek/makaronu :)
Usuńwygląda megaapetycznie!
OdpowiedzUsuńjakoś nie pomyślałam o połączeniu pieczarki+pomidory, ciekawe :) spróbuję i sama się przekonam
OdpowiedzUsuńBardzo dobre spaghetti. Ja dałem przecier pomidorowy z Pińczowa, którego nie musiałem miksować. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałem że to takie proste :)
OdpowiedzUsuń