kotlety ... pszenica i warzywa ... skórka pomarańczy... zimowe smaki
kolejna zimowa rozgrzewająca potrawa do jedzenia na ciepło i na zimno. kotlety z pszenicy, takiej na kutię, polerowanej, z dodatkiem sezonowych warzyw korzeniowych. muszę spróbować upiec w blaszce klopsa z tych składników... myślę, że może być fajny efekt ...
składniki
- 1 szklanka ugotowanej pszenicy (polerowanej na kutie) lub można użyć pęczaku
- 1 jajo (lub 2 łyżki siemienia lnianego i trochę wody)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryki
- 2-3 łyżki otrąb owsianych do regulacji gęstości
- 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
- 1/2 pęczka natki lub koperku
- przyprawy: sól, pieprz, cząber
- sezam i otręby owsiane do panierowania
- 2 +2 łyżki oleju do smażenia
pszenicę ugotować na sypko (gotuje się ok. godziny). warzywa obrać i posiekać w blenderze lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach (w sumie powinno być ich tyle samo co kaszy czyli ok. szklanki). razem z skórką pomarańczy przesmażyć na oleju do miękkości. kaszę i warzywa dokładnie wymieszać, dodać jajo, siemię i otręby owsiane w takiej ilości by uzyskać zwartą masę łatwą do formowania. przyprawić do smaku i dodać zieleninę. wilgotnymi dłońmi formować nieduże kotleciki i smażyć na złoto na oleju. można też upiec w piekarniku odwracając w trakcie pieczenia na drugą stronę - ok. 30 minut.
podawać z surówkami/sałatkami, warzywami lub ulubionymi pastami np. zielonym pesto - przepisy TU
Zdziwiłam się, gdy zobaczylam te kotlety w potrawach 30min, z racji, że moja pszenica na ogół gotuje się ponad godzinę. Mimo to, warto czekać, są pyszne.
OdpowiedzUsuńmasz rację Kasiu, pszenica gotuje się długo... już dodałam tag "ponad półgodziny". samo przygotowanie mieści się w kategorii.
Usuńpozdrawiam :)
żeby wyszła szklanka ugotowanego pęczaki to ile należy wsypać nieugotowanego??
OdpowiedzUsuńasiA.
Asiu, jakąś filiżankę ... ja zawsze gotuję filiżankę... i wychodzi ok 1,5 szklanki. jeśli ugotujesz nieco więcej to nie kłopot, zrobisz z większej ilości.
Usuńpozdrawiam, :)