zimowa surówka z cykorii ...
zima to sezon na cykorię, jadam ją prawie co dzień dodając do niej co mi wpadnie w ręce. najprościej i najszybciej? posypuję cykoriowe "łódeczki" solą, skrapiam sokiem z cytryny i ... gotowe ... bardzo lubię ją chrupać w takiej formie. najczęściej do pokrojonej cykorii dodaję jakiś świeży owoc - jabłko, gruszkę, pomarańczę, mandarynkę lub owoce suszone. koniecznie ogórek kiszony lub konserwowy, jakieś orzechy lub pestki, oczywiście zielenina ulubiona. można też dodać paprykę, marynowaną/pieczoną/świeżą i oliwki. wszystko w sosie winegret z ulubionymi przyprawami.
skład na 3-4 osoby
- 1 zwarta żółta cykoria
- 3-4 mandarynki (lub inne owoce)
- kawałek papryki (pieczonej, marynowanej lub świeżej)
- 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone
- 1/2 pęczka natki lub innej zieleniny (lub 2-3 łyżki mrożonej)
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka pasty tahini (opcjonalnie)
- 3 łyżki soku z cytryny (lub octu winnego)
- 1-2 ząbki czosnku
- troszkę wody
- przyprawy: sól, płatki chili lub pieprz
- 1 łyżki musztardy (opcjonalnie)
pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuń