niedziela, 20 stycznia 2013

Surówka z cykorii

zimowa surówka z cykorii ...

zima to sezon na cykorię, jadam ją prawie co dzień dodając do niej co mi wpadnie w ręce. najprościej i najszybciej? posypuję cykoriowe "łódeczki" solą, skrapiam sokiem z cytryny i ... gotowe ... bardzo lubię ją chrupać w takiej formie. najczęściej do pokrojonej cykorii dodaję jakiś świeży owoc - jabłko, gruszkę, pomarańczę, mandarynkę lub owoce suszone. koniecznie ogórek kiszony lub konserwowy, jakieś orzechy lub pestki, oczywiście zielenina ulubiona. można też dodać paprykę, marynowaną/pieczoną/świeżą i oliwki. wszystko w sosie winegret z ulubionymi przyprawami.

skład na 3-4 osoby
  • 1 zwarta żółta cykoria
  • 3-4 mandarynki (lub inne owoce)
  • kawałek papryki (pieczonej, marynowanej lub świeżej)
  • 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1/2 pęczka natki lub innej zieleniny (lub 2-3 łyżki mrożonej)
sos:
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka pasty tahini (opcjonalnie)
  • 3 łyżki soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • troszkę wody
  • przyprawy: sól, płatki chili lub pieprz
  • 1 łyżki musztardy (opcjonalnie)
cykorię podzielić na listki odcinając piętkę. umyć i osuszyć. pokroić w poprzek na ok. 2 cm kawałki. dodać przekrojone na pół cząstki mandarynek, pokrojone w paski ogórki i paprykę. polać sosem przyrządzonym z podanych składników i delikatnie wymieszać. posypać posiekaną zieleniną.

1 komentarz: