tarta noworoczna ...
moja ulubiona cebulowa podkręcona pieczarkami i czubricą... smakiem przypominała suszone grzyby. z nowym rokiem ulubione smaki ale w nowej odsłonie... improwizowane, by nie popaść w rutynę a odkryć coś nowego. warto było :)
składniki na 3-4 porcje
ciasto- 1 szklanka maki żytniej (lub innej)
- 2 łyżki masła roślinnego
- 2 łyżki oliwy (zamiast oliwy może być masło roślinne) razem ma tłuszczu być ok. 50-60 g
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka zielonej czubrycy lub innych ulubionych ziół
- trochę bardzo zimnej wody
- 2 duże cebule ( u mnie były biała i czerwona)
- 3 duże pieczarki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mąki żytniej lub innej
- 2 łyżki jogurtu sojowego lub mleka
- sól, chili w patkach i czubryca do smaku
TU znajdziecie pozostałe tarty mojego autorstwa... wytrawne i słodkie. obiecuję, że jeszcze wiele pojawi się w tej kategorii.
Jestem zakochana w tarcie porowo-cebulowej i widzę, że ta będzie następna:) Uwielbiam wszystko co grzybowe/pieczarkowe. Musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńArnika, dziękuje... już mam nowe pomysły na podkręcanie cebulowej bazy :)
Usuńpozdrawiam :)
Ela Ma, błagam, nie trzymaj mnie zbyt długo w niewiedzy:) Czekam na nowe propozycje tartowe:) Uściski!
UsuńArnika, postaram się :)
Usuńpozdrawiam ciepło :)
Takie eksperymenty sa warte eksperymentowania :D Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńdybka, oj tak... warte ... była bardzo bardzo pyszna,
Usuńpozdrawiam :)
Świetny pomysł! Szczególnie prosta i zdrowa baza. Wyobrazam sobie taką tartę z suszonymi pomidorami, rukolą i oliwkami :)
OdpowiedzUsuńKasiu, dziękuję. tak pomidory, rukola i oliwki to świetna kompozycja.
Usuńpozdrawiam
wygląda pysznie. Fajnie, że bazą jest mąka razowa - to coś dla mnie :) a przy okazji myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
OdpowiedzUsuńGotuj sezonowo!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
ALB. chętnie wezmę udział w akcji. szkoda że nie można dodawać przepisów archiwalnych, u mnie głownie sezonowo :)
Usuńbazy pod tarty zawsze robię z mąki żytniej ... często też z duzym dodatkiem mąk razowych.
pozdrawiam :)
Właśnie szukałam pomysłu na warzywną tartę...ta wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Obłędna ta tarta! I nawet ciasto mi wyszło, choć zawsze miałam problem z wszelkimi kruchymi spodami. Zrobiłam z 1,5 porcji bo mam ciutkę większa blaszkę, dałam szklankę mąki pszennej z pełnego przemiału i pół szklanki żytniej razowej. Pycha :) Dzięki za ten i inne przepisy, z których nie raz już korzystałam :)
OdpowiedzUsuńOla dziękuję. cieszę się ze mogę inspirować
Usuńpozdrwaiwam