poniedziałek, 25 marca 2013

Kapusniak z wedzona papryka

zarzutka ... kapuśniak... 

tak zamiennie mama nazywała tę fantastyczną, intensywną w smaku zupę... trochę zapomnianą, również przeze mnie, dawno jej nie gotowałam. przypomniała mi o niej moja koleżanka Estonka. ona podaje ją ze śmietaną. moja ma smak dzieciństwa, choć nie jest na wędzonce ale za to z wędzoną papryką i smakiem przypomina ten niezapomniany smak i aromat.

  składniki 4-5 porcji
  • 1/2 kg dobrej kiszonej kapusty (u mnie tzw surówkowa czyli kiszona ok. tygodnia temu)
  • 4-5 ziemniaków
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/3 pora)
  • 2 cebule
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 listki bobkowe
  • 1/2 papryki lub suszona papryka w płatkach
  • pieprz ziołowy, majeranek, płatki chili i papryka wędzona do smaku
  • ok. 2 litrów wody 

warzywa                                                                    kapusta                                                 gotowa zupa
 przygotowanie
ziemniaki i włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub słupki i zalewamy wrzątkiem, ok. litra, tyle by warzywa były przykryte i gotujemy na wolnym ogniu. dorzucamy ziele angielskie, pieprz i listek bobkowy. cebulę kroimy na piórka, szklimy na suchej patelni, pod koniec dodajemy 1 łyżkę oleju rzepakowego zimno tłoczonego, chwilę dusimy i dodajemy do gotujących się warzyw. gotujemy aż będą miękkawe. kapustę siekamy i chwilę podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego z dodatkiem płatków chili, dodajemy wody i dusimy do miękkości. kapusta gotuje się dużo dłużej niż warzywa - ok. 30-40 minut. łączymy kapustę z podgotowanymi warzywami, dodajemy wrzątku do uzyskania i dalej gotujemy jeszcze ok. 10 minut.zupa powinna być zdecydowanie gęsta! teraz możemy dodać przyprawy, pieprz ziołowy i wędzona papryka (po ok. 1/2 łyżeczki), oceniamy czy wymaga dosolenia i ewentualnie dodajemy odrobinę soli. na koniec dosypujemy majeranek. zupa najsmaczniejsza jest następnego dnia. możemy podać ją z razowym chlebem lub grzankami. jest tak gęsta, że z powodzeniem może być podana jako tzw danie jednogarnkowe.
Na ostro!
Organizator: Krowa
Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc
 

4 komentarze:

  1. Za mną od tygodnia chodzą kiszonki... Wcinam ogóry, ale może lepiej postać przy garze i zrobić? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jak ja lubię dobry kapuśniak, wygląda obłędnie. Pozdrawiam, dziękuję za udział w mojej akcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      fajna akcja... mam dużo takich jednogarnkowych dan ale spoza czasu trwania akcji... szkoda ze nie można ich dodac
      pozdrawiam,
      ela

      Usuń
  3. Kapuśniak uwielbiam! Jeszcze nie próbowałam wędzonej papryki, na pewno daje fajny aromat... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń