przednówkowa surówka z kiszonej kapusty z kiełkami brokułów
za oknem biało, wróciła zima. przywołuję wiosnę kolorami. kiszona kapusta od mojej ulubionej pani Teresy z pobliskiego bazarku. kisi ją raz w tygodniu, wiec jest delikatna, soczysta, pełna zdrowych probiotyków. uwielbiam kiszoną kapustę. jak nie wiem na co mam apetyt to zawsze! dobry chleb z kapustą posypany ulubionymi ziołami, jest właściwą odpowiedzią!
skład na 2 porcje
- 20 dkg kapusty kiszonej
- 1 jabłko
- 1/2 czerwonej papryki
- garść kiełków brokuła lub innych
- 2-3 orzechy włoskie
- płatki chili, mięta syryjska, czosnek niedźwiedzi do samku
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego zimnotłoczonego lub innego o wyrazistym smaku
jabłko ze skórką kroimy na słupki. paprykę na paski a orzechy włoski nieco rozdrabniamy. dodajemy do kapusty kiszonej, doprawiamy olejem, płatkami chili, czosnkiem niedźwiedzim i miętą syryjską. mieszamy i posypujemy kiełkami brokułów. pyszna jako przystawka do obiadu lub z pieczywem jako śniadanie lub kolacja. genialnie smakuje z pieczonymi ziemniakami lub grubą kaszą np. pęczakiem.
mięta syryjska ... kupiłam ją ostatnio i tak mi posmakowała, że dodaję ją prawie do wszystkiego. od naszej rodzimej różni się tym, że jest delikatniejsza w smaku i ma nieco anyżkowy zapach. dodaję ja do dań na ciepło, sałatek i surówek a nawet do czarnej herbaty. w mojej kuchni ostatnio pachnie miętą :)
Ile u Ciebie smacznych surówek! Muszę tutaj wpadać częściej :)
OdpowiedzUsuńSłodka Babeczko... dzięki! surówki i sałatki to moja specjalność :) zapraszam do częstszych odwiedzin.
Usuńpozdrawiam :)
ela
Bardzo apetyczna suróweczka! Mam akurat kiełki rzodkiewki, ale powinnam mieć też nasionka brokułów - odszperam i wyhoduję, są mega zdrowe. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńArnika, każde kiełki będą dobre, jak się domyślasz. bardzo lubię brokułowe więc najczęściej ich używam.
Usuńpozdrawiam :)
ela
Ale smaka mi narobiłaś na kapustę kiszoną :)
OdpowiedzUsuń:) ja mam nieustającego smaka i wiele pomysłów na kapustę kiszoną. to mój pokarm nr 1.
Usuńpozdrawiam :)
ela