sobota, 30 marca 2013

Biały pasztet na biała Wielkanoc

za oknem zima, w głowie wiosna ... z piekarnika wyszedł świąteczny pasztet 

... jako, że zima, to pasztet też jest "biały", biała fasola, białe warzywa korzeniowe, cebula i kasza jaglana... hu hu ha nasza zima zła ;)

dobrych świat, zdrowych i rodzinnych :)

 


składniki na małą keksówkę  (po upieczeniu ok. 1kg)
  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 mały seler, 1 piertuszka i jedna cebula (ugotowane na parze)
  • 1 surowe jabłko pokrojone w kostkę
  • 1 jajo wiejskie od szczęśliwych kur (rozbełtane) w wersji wegańskiej zastosować zamiennik np. 1 łyżka mielonego siemienia
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2-3 łyżki mąki owsianej lub innej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • kminek, gałka muszkatołowa, majeranek, mięta syryjska, sól do smaku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
przygotowanie
wszystkie składniki zmielić na gładką masę za pomocą blendera. przyprawić do smaku i ręcznie wmieszać posiekaną natkę pietruszki. masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. piec w temperaturze 180-200 st C przez 45-50 minut. jeśli wierzch zacznie pękać i zbyt się przyrumieniać przykryć folią aluminiową. wyjąć z foremki po ostudzeniu, masa musi zastygnąć. przepisy na pozostałe pasztety TU
od dawna planowałam pasztet z białej fasoli. Jadłonomia obdarowała nas na święta przepisem na idealny pasztet z białej fasoli. zachwycona nim stworzyłam swoją jaglaną wersję :)






wielkanocne śniadanie - pasztet z domową ćwikłą i kiszonym ogórkiem... te dodatki najbardziej lubię do pasztetu.



Wielkanocne Smaki IIIBiałe święta wielkanocneWielkanocne pasztety Kolorowe śniadanie wielkanocne*
*Współorganizatorem konkursu jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl

7 komentarzy:

  1. Zdrowych i radosnych Świąt Elu! U mnie też będzie pasztecik - akurat moczę fasolkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arnika, dziękuję serdecznie za życzenia... ciepłych świąt i oczywiście smacznych :)
      pozdrawiam
      ela

      Usuń
  2. Niezwykle smakowita propozycja na Wielkanoc. Korzystając z okazji chciałabym Ci życzyć Zdrowych i Wesołych Świąt:)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, dziękuję pięknie za życzenia i Tobie również pięknych i smacznych świąt.
      pozdrawiam :)
      ela

      Usuń
  3. Mniam, smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i ja pasztecik :-) Całkiem niezły - mi bardzo smakował, mięsożernej części rodziny niestety nie podpasował (za wyjątkiem mego Małżonka, który z chęcią pasztecik jadł). Na pewno zrobię go ponownie - tyle, że tym razem z połowy porcji, bo wychodzi mi za dużo (jak na nasze potrzeby) ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agn Ieszka, tak to już bywa z wege pasztetami, jednym smakują, drugim nie :). cieszę się, że Tobie smakował. w mojej rodzinie też nie wszyscy byli zachwyceni. ale nie zrażam się i robię swoje :)
      pozdrawiam,
      ela

      Usuń