pasta z buraków i fasoli
ten pomysł chodził za mną od kilku dni ... pasta z białej fasoli i buraków z pomarańczową nutą ... smakuje jak wygląda ... intensywnie i kolorowo! dominuje słodycz buraków i goryczka skórki pomarańczy, fasola daje fajną bazę, rozświetla kolory, pięknie łączy smaki i tworzy kremową konsystencję. całości dopełniają płatki chili, oczywiście kminek obowiązkowo, czerwony ocet winny i zielona łagodna oliwa i sól.
składniki
- filiżanka ugotowanej białej fasoli
- 1 spory burak ugotowany lub upieczony
- 1 łyżka dobrej oliwy lub oleju
- 1 łyżka (lub więcej) czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka posiekanej skórki pomaranczy
- 1 ząbek czosnku
- kminek, sól, płatki chili do smaku
- 2 łyżki wywaru z fasoli do regulacji konsystencji
- 2 łyżki chrzanu (opcjonalnie)
fasolę namaczamy na kilka godzin i gotujemy z dodatkiem kminku do miękkości. odcedzamy. buraki w mundurkach gotujemy lub pieczemy do miękkości. po przestudzeniu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. do blendera wrzucamy fasolę, buraki i pozostałe składniki. dokładnie mixujemy. opcjonalnie, w drugiej wersji możemy dodać chrzan. przechowujemy w lodówce. pasta nabiera pełnego smaku następnego dnia.TU więcej buraczkowych pomysłów.
dwa warianty: z lewej ze skórka pomarańczy, z prawej dodatkowo z chrzanem
uwielbiam buraki w każdej postaci!!! ciekawa propozycja :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie do tego przepisu: http://potrawypolgodzinne.blogspot.de/2013/03/nalesniki-owsiane-z-ruskim-nadzieniem.html
OdpowiedzUsuńNa ile porcji to jest ten cały przepis?
Anonimowy/a,
Usuńtak jak zaznaczone w przepisie, powinno wyjść ok 15 naleśników.
pozdrawiam, :)
Ela
Przepiękna pasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :)
Usuńpozdrawiam,
ela
Uwielbiam buraczki pod każdą postacią więc tą pastę mogłabym jeść i jeść i jeść...;)
OdpowiedzUsuń