moja ulubiona cykoria w kolejnej odsłonie ... z rukolą i ananasem
cykoria nigdy mi się nie znudzi. lubię gorzkawe smaki dlatego dodatek rukoli i orzechów włoskich pięknie się dopełniają się w swoich goryczkach, a słodkawy, soczysty i lekki ananas kontrastuje z smakowo z listkami. płatki chili dają zaskakującą pikantność. nic dodać nic ująć... tak lubięskładniki na 3-4 porcje
- 1 zwarta cykoria o żółtych listkach
- pół pojemnika rukoli
- 2 plastry świeżego ananasa
- 4 - 6 orzechów włoskich
- 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
- sos: 3-4 łyżki oliwy, 1-2 ząbki czosnku, sól, płatki chili do smaku, sok z cytryny i odrobina wody.
mnóstwo inspiracji na sałatki i surówki znajdziecie TU >>>klikcykorię rozdzielić na listki, opłukać i pokroić. rukolę bardzo dokładnie opłukać i nieco rozdrobić. ogórki pokroić w słupki a orzechy rozdrobnić. ukroić 2 plastry ananasa, obrać i wykroić twardy środek. pokroić w kostkę. wszystkie składniki włożyć do miski. przygotować sos z podanych składników i polać surówkę. delikatnie wymieszać.
Smacznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńJustyna, dziękuję :)
Usuńu Ciebie też bardzo smacznie.
pozdrawiam,
ela