niedziela, 21 kwietnia 2013

Surówka z cykorii i anansa

moja ulubiona cykoria w kolejnej odsłonie ... z rukolą i ananasem

cykoria nigdy mi się nie znudzi. lubię gorzkawe smaki dlatego dodatek rukoli i orzechów włoskich pięknie się dopełniają się w swoich goryczkach, a słodkawy, soczysty i lekki ananas kontrastuje z smakowo z listkami. płatki chili dają zaskakującą pikantność. nic dodać nic ująć... tak lubię




składniki na 3-4 porcje
  • 1 zwarta cykoria o żółtych listkach
  • pół pojemnika rukoli
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 4 - 6 orzechów włoskich
  • 3-4 ogórki  kiszone lub konserwowe
  • sos: 3-4 łyżki oliwy, 1-2 ząbki czosnku, sól, płatki chili do smaku, sok z cytryny i odrobina wody.
przygotowanie
cykorię rozdzielić na listki, opłukać i pokroić. rukolę bardzo dokładnie opłukać i nieco rozdrobić. ogórki pokroić w słupki a orzechy rozdrobnić. ukroić 2 plastry ananasa, obrać i wykroić twardy środek. pokroić w kostkę. wszystkie składniki włożyć do miski. przygotować sos z podanych składników i polać surówkę. delikatnie wymieszać. 
mnóstwo inspiracji na sałatki i surówki znajdziecie TU >>>klik

Sałatkowe szaleństwo!Przywołujemy wiosnę!!!Akcja Kolacja

2 komentarze: