czwartek, 18 kwietnia 2013

Zupa biały krem

biała zupa z warzyw korzeniowych ze słodką nutą jabłka i odrobiną pikanterii 

takie niby nic... ani to ładne, ani skomplikowane ... ale za to jakie smaczne :)




skład
  • 2-3 piertuszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 łyża masła lub oliwy
  • prażone pestki słonecznika lub dyni
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, mięta syryjska, chili w płatkach
przygotowanie
jabłko i warzywa obrać, zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości. zmiksować blenderem ręcznym. dodać masło, przyprawy i uzupełnić wrzątkiem do odpowiedniej konsystencji, pogotować 2-3 minuty. podawać posypane prażonymi pestkami i płatkami chili.
zupa jest bardzo delikatna w smaku, lekko słodkawa. będzie idealnym daniem dla naszych pociech, wystarczy że pominiemy w porcji dla dziecka płatki chili. TU >>>klik znajdziecie więcej przepisów na zupy, uzbierało się ich już trochę.



Wegetariańskie menu dla przedszkolaka
Organizator: Aniko
Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz