zielone pesto z rukoli i pestek dyni ...
za oknem biały od śniegu kwiecień, a na talerzu zaklinanie wiosny. staram się stosować sezonowe produkty ale miałam tak ogromną chęć na pesto, że nie powstrzymałam się od zakupu pojemnika rukoli. nie ma tak intensywnego smaku jak ta rosnąca na grządkach latem ale spełniła swoje zadanie. na talerzu zazieleniło się, było bardzo smacznie i energetycznie. by pesto było delikatniejsze w smaku, zamiast orzechów dodałam zielone pestki dyni, a zamiast parmezanu plaster naturalnego tofu, dzięki temu nabrało kremowej konsystencji. jest to więc wegańska wersja, a jeśli użyjemy makaron bezglutenowy to będzie doskonałe dla osób nietolerujących glutenu.
składniki na 2 porcje
- 50-60 g rukoli
- 3-4 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki dobrej oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- plaster tofu (opcjonalnie)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- 1/2 paczki makaronu spaghetti (może być również pełnoziarnisty lub bezglutenowy)
pestki dyni opłukać i na 1-2 minuty zalać wrzątkiem, odcedzić. wszystkie składniki sosu włożyć do blendera i dokładnie zmielić na gładką masę. w razie potrzeby dodać wody. by sos był kremowy można dodać 1 cm plaster naturalnego tofu. makaron gotujemy 6-7 minut w dużej ilości wody. gdy jest al dente odcedzamy zostawiając trochę wody. z powrotem wrzucamy do garnka, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy równocześnie podgrzewając. w razie potrzeby dodajemy trochę wody z makaronu. wykładamy na talerze i szybko zjadamy... bardzo szybko stygnie! możemy też podać z innymi formami makaronu. ja najbardziej lubię ze spaghetti lub bukatini. ostatnio bardzo ograniczyłam nabiał wiec to jest wersja wegańska.TU znajdziecie więcej przepisów na pesto w różnych kolorach. to jedno z moich ulubionych dań. może być z tego obiad a i na śniadanie i kolację jest wyśmienite jako dodatek do pieczywa itp.
ooooo, uwielbiam Rukolę! Na to jeszcze nie wpadłam :). Spróbuję!!!
OdpowiedzUsuńPOlaca Mala, pesto da się zrobić z każdych zielonych listków. moje zeszłoroczne odkrycie to pesto z młodych listków rzodkiewki ... przepyszne!
Usuńpozdrawiam,
ela
Taaak :), też kiedyś do tego doszłam, ale na rukolę nie wpadłam :). Dzięki za inspirację!
Usuńuwielbiam takie danie!
OdpowiedzUsuńja zamiast parmezanu daję orzechy, włoskie :-)
latem robiłam z orzechami włoskimi ale teraz użyłam pestek dyni bo chciałam uzyskać łagodniejszy smak, i tofu by było kremowe.
Usuńpozdrawiam,
ela
U mnie dzisiaj było też spaghetti z zielonym pesto z różnych chwastów:)
OdpowiedzUsuńMarta, myślę ze zielonym wymiatamy zimę :)
Usuńpozdrawiam,
ela
Ja wprawdzie nie przepadam za rukolą, ale mój Małżonek byłby zachwycony:) Robiłam kiedyś w podobnym kolorze - pietruszkowe:)
OdpowiedzUsuńArnika, pesto pietruszkowe to moj pierwszy wpis na blogu. czekam na dobrą natkę... a wtedy będzie się działo!
Usuńpozdrawiam,
ela