od dawna zbierałam się by złamać hummusowy kanon buraczkami ...
warto było! przepyszne. do klasycznej receptury którą mamy TU >>>klik dodałam upieczonego buraczka i nieco więcej soku z cytryny ... bo buraczki lubią kwaśne, by wydobyć ich smak i zachować piękny kolor. nie będzie więc nowego przepisu ale wariant dobrze wam znanego. gdyby ktoś chciał zerknąć na inny nieklasyczny hummus to TU >>> z nutą curry
dla ułatwienia zacytuję przepis, który wielu z was pewnie zna. wystarczy dodać do niego upieczonego buraczka i nieco więcej soku z cytryny - zaznaczone kolorem.
- szklanka ugotowanej ciecierzycy (niecała mała filiżanka suchej)
- 1 nieduży upieczony lub ugotowany buraczek
- 1-2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- zamiast pieprzu można dodać kawałek posiekanej ostrej papryczki
- 2-3 łyżki przegotowanej wody
wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i dokładnie mielimy na bardzo gładką masę. przechowujemy 2-3 dni w lodówce. podajmy z dobrym razowym pieczywem lub kawałkami surowych warzyw.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSuper :) robiłam już klasyczny i z pieczoną papryką. Buraczkowy brzmi świetnie :)
OdpowiedzUsuń