środa, 24 kwietnia 2013

Hummus nieklasyczny, buraczkowy

od dawna zbierałam się by złamać hummusowy kanon buraczkami ...

warto było! przepyszne. do klasycznej receptury którą mamy TU >>>klik  dodałam upieczonego buraczka i nieco więcej soku z cytryny ... bo buraczki lubią kwaśne, by wydobyć ich smak i zachować piękny kolor. nie będzie więc nowego przepisu ale wariant dobrze wam znanego. gdyby ktoś chciał zerknąć na inny nieklasyczny hummus to TU >>> z nutą curry


dla ułatwienia zacytuję przepis, który wielu z was pewnie zna. wystarczy dodać do niego upieczonego buraczka i nieco więcej soku z cytryny - zaznaczone kolorem.
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy (niecała mała filiżanka suchej)
  • 1 nieduży upieczony lub ugotowany buraczek
  • 1-2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • zamiast pieprzu można dodać kawałek posiekanej ostrej papryczki
  • 2-3 łyżki przegotowanej wody
wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i dokładnie mielimy na bardzo gładką masę. przechowujemy 2-3 dni w lodówce. podajmy z dobrym razowym pieczywem lub kawałkami surowych warzyw.






Akcja Kolacja

2 komentarze:

  1. Super :) robiłam już klasyczny i z pieczoną papryką. Buraczkowy brzmi świetnie :)

    OdpowiedzUsuń