czwartek, 30 maja 2013

Cukiniowe wstazki z peczakiem

cukinia, cebula, pomidory ... pęczak, czyli wiosenna radosna twórczość

uwielbiam takie szybkie dania. ich przygotowanie zajmuje tyle czasu co ugotowanie kaszy, a jeszcze lepiej jak kasza jest gotowa. bardzo smacznie, bardzo zdrowo, kolorowo estetycznie ... i ekspresowo, co ważne gdy czasu brak. na lunch, obiad, kolację.
od jakiegoś czasu, postanowiłam oznaczać potrawy dla osób z nietolerancją glutenu. jest ich coraz więcej i chcę by na moim blogu łatwiej im było wyszukać dania dla siebie. oczywiście większość z nich wie co i jak  zastępować by danie było dla nich odpowiednie. w dzisiejszym przepisie warzywa są oczywiście bezglutenowe, pęczak można zastąpić np. kaszą jaglaną lub gryczaną czy ryżem, o tych zastępnikach będę pisać. przepisy będą oznaczone etykietą "bezglutenowe" umieszczonej w górnej zakładce i w panelu bocznym wszystkich kategorii.



składniki na 2 porcje
  • 1 młoda cukinia
  • 1 spora cebula lub 2-3 dymki, ewentualnie por
  • 3-4 kawałki pomidorów z oleju
  • garść rukoli 
  •  listki z 2-3 gałązek oregano
  • 1 łyżka oleju z pomidorów
  • przyprawy: sól, płatki chili, kumin lub kminek (mielone) ewentualnie kolendra
  • woda do duszenia
  • 1 filiżanka pęczaku, dla bezglutenowców ryż, kasza jaglana, gryczana
przygotowanie:
pęczak opłukać, zalać 1,3 fiżanki lekko osolonego wrzątku i gotować ok. 15-20 minut (najlepiej w garnku z podwójnym dnem - np. garnek do mleka). jeśli w trakcie gotowania kasza wyda nam się zbyt twarda, można dolać odrobinę wody (1-2 łyżki) i poczekać aż odparuje. kasza po ugotowaniu powinna być sprężysta, sucha i sypka.
warzywa: cebulę obrać, umyć i pokroić w piórka. wyłożyć na suchą lekko nagrzaną patelnie i mieszając zeszklić. w międzyczasie umyć cukinię i pokroić w wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. pomidory pokroić w paski. gdy cebula stanie się przeźroczysta, po ok. 5 minutach, wlać łyżkę oleju i dodać pomidory, poddusić 1-2 minuty. następnie wsypać przyprawy i wrzucić paski cukinii. delikatnie wymieszać, poddusić 2 minuty, dodać rukolę i oregano, lekko podlać wodą. w razie potrzeby ponownie dosmaczyć. chwilę dusić by nieco odparowała woda i smaki połączyły się. po kolejnych 2 minutach warzywa są gotowe. cukinia powinna być sprężysta, chrupiąca, na wpół surowa. wyłożyć na ugotowany pęczak. można podać na lunch, obiad lub kolację. 

Zielnik Kuchenny 2013

6 komentarzy:

  1. W piątek obowiązkowo znajdzie się na moim talerzu, sądzę, że kasza gryczana nie palona też może być prawda ?
    Wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, każda kasza może być. z gryczaną niepaloną będzie bardzo podobnie smakować jak z pęczakiem.
      pozdrawiam ciepło :)
      ela

      Usuń
  2. Pęczak...kasz przeze mnie ukochana i znienawidzona na raz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Claudia, dlaczegóż to ach dlaczegóż tak skrajnie?
      pozdrawiam :)
      ela

      Usuń
  3. Juz w którymś z kolei Twoim przepisie widzę, że cebulę szklisz na suchej patelni. Czy to w celu ograniczenia tłuszczu? Ale chyba nie, skoro po kilku minutach i tak zalewasz ją olejem. Czemu tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Solshine, do zeszklonej "na sucho" cebuli, dolewam oliwy o wiele mniejszą ilość,dosłownie odrobinę do smaku. poza tym skracam czas obróbki termicznej z tłuszczem co jest zdrowsze. można też zamiast oliwy dać wodę i dodusić cebulę, a oliwę dać na koniec albo z niej zrezygnować. mim zdaniem w ten sposób przygotowana cebula jest smaczniejsza, miększa i mniej nasączona tłuszczem, bardziej lekkostrawna. ten sposób przejęłam z bardzo starej książki wegetariańskiej i używam go na co dzień.
      pozdrowienia, ela

      Usuń