niedziela, 12 maja 2013

Szpinak, rukola ... pesto

zielone ... szpinak, rukola ... pesto

od tygodnia zajadam się zielonym ... zielonym surowym. ciekawe kiedy mi się znudzi. w lodówce resztki zielonych listków więc warto je przerobić na coś smacznego. do tej pory jakoś nie sięgnęłam po szpinak by go zmielić na pesto. to był błąd, to jedno z najsmaczniejszych pesto jakie jadłam. dodatek rukoli dodał aromatu i lekkiej goryczki w tle. wiosenna zieleń, wiosenne zielone smaki ... czegóż chcieć więcej. szybki zielony obiad i wędrówka w zieloną dal :)


składniki na 2-3 porcje 
  • 20 dkg szpinaku
  • 5 dkg rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki pestek dyni
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, płatki chili do smaku
  • woda do regulacji konsystencji
przygotowanie
zieleninę bardzo dokładnie umyć, odciąć grube łodyżki i osuszyć. lekko rozdrobnić i włożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmielić na gładką masę. w międzyczasie ugotować makaron bardzo al dente. odcedzić zostawiając odrobinę wody z gotowania. makaron z powrotem wrzucić do garnka i postawić na lekkim ogniu. dodać pesto i dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając nieco wody. po 1-2 minutach wyłożyć na talerze. makaron powinien być ugotowany na pół twardo (2-3 minuty krócej niż podano na opakowaniu) gdyż podgrzewamy go jeszcze z sosem i wtedy ma szansę dojść do odpowiedniej miękkości. ja podałam z makaronem razowym. pesto doskonale smakuje jako smarowidło do pieczywa. możemy przechowywać go 2-3 dni w lodówce zamknięte w słoiczku. na dłuższe przechowywanie nie dodajemy wody a nieco więcej oliwy. TU linki do innych pestowych wariacji.
 
Zielnik Kuchenny 2013
Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

7 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam pesto, ale wszyscy zachwalają, więc chyba w końcu czas się skusić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszynko, jak Ty się uchowałaś ;)
      ja na pesto przerabiam wszystkie zielone listki, które mi wpadną w ręce. polecam bo to super smaczne i jeszcze bardziej zdrowe!
      pozdrawiam,
      ela

      Usuń
  2. oooo taki makaron z takim pesto bym z radością i smakiem zjadła

    OdpowiedzUsuń
  3. Od jakiegoś czasu robię pesto ze szpinaku - bardzo lubię :). Nie dodawałam rukoli. Muszę spróbować - wyostrzy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle zachwycająco proste, niesamowicie smaczne i przy okazji zdrowe. Uwielbiam Twoje przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, wspaniały przepis, spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szpinak,sama dziś robiłam z nim makaron, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Muszę to zrobić, bo takie pesto to fantastyczny pomysł gdy jest ciepło.

    OdpowiedzUsuń