sobota, 25 maja 2013

Szpinak, rukola, cykoria, czarny sezam ... surówka

szpinak, rukola, cykoria, czarny sezam ... wiosennie, lekko, zielono ... wciąż na surowo!

to surówka jakich wiele ale drobne modyfikacje zmieniają jej smak i budują apetyt na wciąż nowe kompozycje. dużo listków: cykoria, szpinak, rukola do tego owoc i coś czerwonego dla kontrastu, pikantny winegret i jest samograj, zawsze smaczne, można robić z zamkniętymi oczami i nie przejmować się, że się nie uda. taki surówki jadam prawie codziennie, szybkie i nieprawdopodobnie smaczne i zdrowe. do tego pieczywo i jest lunch lub kolacja albo kasza czy ryż i jest obiad. polecam takie zestawy.




sklad:
  • 3-4 kiście szpinaku
  • garść rukoli
  • 1/2 papryki
  • jabłko lub gruszka
  • 1/2 cykorii
  • kilka oliwek
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu lub czarnuszki
  • sos: oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz, płatki chili, gałka muszkatołowa, czosnek i odrobina wody
przygotowanie:
listki cykorii i szpinaku dokładnie myjemy, i osuszamy. kroimy na drobniejsze części. pozostałe składniki kroimy w słupki. przekładamy do miski i polewamy winegretem wykonanym z wymienionych składników. delikatnie mieszamy.sezam/czarnuszkę możemy przed dodaniem do sosu nieco rozgnieść w możdzierzu by uwolniły się olejki eteryczne. taką porcje potrafię zjeść na raz jako cały posiłek... bardzo, bardzo lubię :)
Zielnik Kuchenny 2013

2 komentarze:

  1. Czarnuszka. Pierwszy raz tego użyłem. Mocny aromat mają w sobie te ziarenka. Sałatka świetna. Przepis podsyłam znajomej która sie mocno jara raw food. Kiszone ogórki można podciągnąc pod te kategorie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy/wa, dziękuję: )
      tak ogórki kiszone są surowe :)

      Usuń