szpinak, rukola, cykoria, czarny sezam ... wiosennie, lekko, zielono ... wciąż na surowo!
to surówka jakich wiele ale drobne modyfikacje zmieniają jej smak i budują apetyt na wciąż nowe kompozycje. dużo listków: cykoria, szpinak, rukola do tego owoc i coś czerwonego dla kontrastu, pikantny winegret i jest samograj, zawsze smaczne, można robić z zamkniętymi oczami i nie przejmować się, że się nie uda. taki surówki jadam prawie codziennie, szybkie i nieprawdopodobnie smaczne i zdrowe. do tego pieczywo i jest lunch lub kolacja albo kasza czy ryż i jest obiad. polecam takie zestawy.sklad:
- 3-4 kiście szpinaku
- garść rukoli
- 1/2 papryki
- jabłko lub gruszka
- 1/2 cykorii
- kilka oliwek
- 1-2 ogórki kiszone
- 1 łyżeczka czarnego sezamu lub czarnuszki
- sos: oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz, płatki chili, gałka muszkatołowa, czosnek i odrobina wody
listki cykorii i szpinaku dokładnie myjemy, i osuszamy. kroimy na drobniejsze części. pozostałe składniki kroimy w słupki. przekładamy do miski i polewamy winegretem wykonanym z wymienionych składników. delikatnie mieszamy.sezam/czarnuszkę możemy przed dodaniem do sosu nieco rozgnieść w możdzierzu by uwolniły się olejki eteryczne. taką porcje potrafię zjeść na raz jako cały posiłek... bardzo, bardzo lubię :)
Czarnuszka. Pierwszy raz tego użyłem. Mocny aromat mają w sobie te ziarenka. Sałatka świetna. Przepis podsyłam znajomej która sie mocno jara raw food. Kiszone ogórki można podciągnąc pod te kategorie?
OdpowiedzUsuńAnonimowy/wa, dziękuję: )
Usuńtak ogórki kiszone są surowe :)