środa, 1 maja 2013

Wytrawny koktajl - rukola i jabłko

rukola, jabłka, maślanka ... wytrawny koktajl

z wielu zielenin robiłam koktajle mleczne, ale nigdy nie odważyłam się na gorzkawą rukolę. zaryzykowałam bo lubię wyzwania! zaskakująco pyszne! można zrobić go na mleku, maślance, kefirze czy jogurcie, ale również na mlekach i jogurtach roślinnych. 


składniki na 2 porcje
  • 1 szklanka maślanki/jogurtu/kefiru lub mleka/jogurtu roślinnego
  • garść rukoli
  • 1 duże jabłko ze skórką
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta płatków chili lub świeżej peperoncino
  • ewentualnie woda
przygotowanie
rukolę rozdrabniamy, jabłka kroimy na kawałki, wrzucamy do kielicha miksera, dodajemy maślankę i przyprawy, dokładnie miksujemy do spienienia.
 




Zielnik Kuchenny 2013Akcja Kolacja

2 komentarze:

  1. Sama również często robię takie koktajle. Robiłam ze szpinaku, ale z rukoli jeszcze nie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ma kolor genialny! :-)) Samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń