aromatyczny dżem jabłkowy z pikantną nutą chili ...
jabłek w tym roku dostatek .... na działce dwie jabłonki z gałęziami kłaniającymi się ziemi od nadmiaru owoców. komponuję z nich różne różności, ale unikam cukru. tym razem banalny dżem ale z ostrą papryczką i korzennymi nutami.składniki
- 1 kg słodkich jabłek
- po szczypcie kardamonu, imbiru, cynamonu lub więcej
- łyżeczka posiekanych skórek cytryny lub pomarańczy
- 2-3 cm ostrej czerwonej papryczki
- pół filiżanki wody
jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. wrzucić do garnka z grubym dnem, podlać wodą i dusić pod przykryciem. po ok. 10 minutach gdy jabłka zaczną rozpadać się, dodać posiekaną ostrą papryczkę, skórkę cytryny i przyprawy. dalej dusić, ale już bez przykrycia, często mieszając. po ok 30-40 minutach, gdy masa będzie błyszcząca i gęsta, przełożyć do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcić, podczas stygnięcia powinny się zassać. jeśli chcemy dżem przechowywać dłużej można zapasteryzować w kąpieli wodnej lub w piekarniku. oczywiście jeśli ktoś lubi bardziej słodko, można dodać do duszenia dowolny cukier.
Może być dobry :)
OdpowiedzUsuńhm, ciekawe połączenie. nigdy jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńSuper połączenie, do czego jeszcze ma wykorzystanie taki dzemik ?:)
OdpowiedzUsuńEwelina, oczywiście tradycyjnie z pieczywem, można z kaszą jaglaną lub każdą inna kaszą lub ryżem czy makaronem, wtedy może być z dodatkiem jogurtu lub śmietany itp. pyszny jest z makaronem żytnim czy pszennym razowym. można go podać na placuszkach np. jaglanych. jako że nie jest słodki może pasować do mięs i serów. ja lubię go wyjadać ze słoiczka :)
UsuńNiebanalny dżemik,podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńświetny dzemik, na pewno wypróbuję.. jutro po jabłak biegne
OdpowiedzUsuńSwietne połączenie ,muszę zrobić taki jabłecznik. Na pewno będzie wyśmienity.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń