sobota, 22 marca 2014

Biała przednówkowa zupa krem z kurkuma

kremowa zupa z pora i ziemniaków

lubię jeść sezonowo i staram się przestrzegać tej zasady. czas pomiędzy zimą a wiosną - przednówek - to czas warzyw korzeniowych i warto po nie sięgać bo to smaczne, zdrowe, i nasze lokalne. tym razem por i białe korzenie: pietruszka, seler i ziemniaki podkręcone słodyczą wywaru z marchewki i bukietem przypraw z dominującą nutą kurkumy.



składniki na 3-4 porcje
  • 1 duży por
  • 2 pietruszki
  • 1/3 selera
  • 3-4 ziemnkiaki
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • 2 łyżki soku z cytryny lub więcej
  • przyprawy: kurkuma (1/2  - 1 łyżeczki), gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, płatki chili, sól
  • woda lub wywar warzywny w ilości potrzebnej do uzyskania ulubionej gęstości.
przygotowanie
pora dokładnie czyścimy odcinając najbardziej zieloną część. kroimy na kawałki i podduszamy razem z posiekanym czosnkiem na łyżce oliwy lub masła. pozostałe warzywa obieramy, kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody (tyle by przykryły warzywa) dodając w międzyczasie podsmażonego pora i przyprawy. gotujemy do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie. wyjmujemy marchew (możemy z niej zrobić pikantną pastę/sos - przepis TU) nieco studzimy i miksujemy na gładki krem. w razie potrzeby dodajemy wody do uzyskania ulubionej konsystencji. jeszcze raz wszystko podgrzewamy i dodajemy sok z cytryny i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. podajmy posypane płatkami chilli.

4 komentarze:

  1. Brakuje mi w przepisie ilości wody

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, wody dodają na oko, do uzyskania ulubionej gęstości. ja lubię bardzo gęstą zupę.
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Wiedzieliście jaka zdrowa jest kurkuma, jak przeczytałam w internecie to od miesiąca dodaje do wszystkiego http://sci-med.pl/kurkuma-dzialanie/

    OdpowiedzUsuń