pomidorowa z ryżem i orzeszkami z cieciorki - danie jednogarnkowe... dwa w jednym :)
gotowe danie obiadowe/kolacyjne ...wynik eksperymentów. zupa krem - pomidorowa, z "orzeszkami"
(kotlecikami) z cieciorki i ryżem basmati, zabielona domowym mlekiem z
pestek słonecznika... nic dodać nic ująć... jest w niej wszystko co
najważniejsze w posiłku. strączki, zboża, warzywa... kocham takie dania
:) pożywne i rozgrzewające.
składniki
- 1 kg pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki lub 1 litr soku przecierowego
- odrobina ostrej papryczki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- woda
- sól, majeranek
- mleko słonecznikowe - przepis TU
- kotleciki z cieciorki - przepis TU
- prużony ryż basmati
warzywa zalać niewielka ilością wrzątku, dodać listek laurowy, ziarnka pieprzu i gotować na wolnym ogniu do miękkości. ostudzić i zmiksować na gładką masę. pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przetrzeć przez sito i dodać do zmiksowanych warzyw (lub użyć gotowego soku przecierowego ewentualnie pomidorów z puszki przetartych przez sito). pomidory dodać do zmiksowanych warzyw, dolać tyle przegotowanej wody by uzyskać pożądaną gęstość, zagotować przyprawiając do smaku. mleko słonecznikowe - przepis TU, możemy dodać do gotującej się zupy lub potem na talerz. gotową zupę podajemy z prużonym ryżem i kotlecikami z cieciorki - przepis TU. zabielamy mlekiem słonecznikowym lub innym dowolnym. zamiast ryżu możemy użyć kaszy jaglanej lub drobnego makaronu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz