piątek, 9 listopada 2012

Pomidorowa krem z "orzeszkami" z cieciorki

pomidorowa z ryżem i orzeszkami z cieciorki - danie jednogarnkowe... dwa w jednym :)

gotowe danie obiadowe/kolacyjne ...wynik eksperymentów. zupa krem - pomidorowa, z "orzeszkami" (kotlecikami) z cieciorki i ryżem basmati, zabielona domowym mlekiem z pestek słonecznika... nic dodać nic ująć... jest w niej wszystko co najważniejsze w posiłku. strączki, zboża, warzywa... kocham takie dania :) pożywne i rozgrzewające.




 składniki
  • 1 kg pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki lub 1 litr soku przecierowego
  • odrobina ostrej papryczki 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka oliwy
  • woda
  • sól, majeranek
  • mleko słonecznikowe - przepis TU
  • kotleciki z cieciorki  - przepis TU
  • prużony ryż basmati

warzywa zalać niewielka ilością wrzątku, dodać listek laurowy, ziarnka pieprzu i gotować na wolnym ogniu do miękkości. ostudzić i zmiksować na gładką masę. pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przetrzeć przez sito i dodać do zmiksowanych warzyw (lub użyć gotowego soku przecierowego ewentualnie pomidorów z puszki przetartych przez sito). pomidory dodać do zmiksowanych warzyw, dolać tyle przegotowanej wody by uzyskać pożądaną gęstość, zagotować przyprawiając do smaku. mleko słonecznikowe - przepis TU,  możemy dodać do gotującej się zupy lub potem na talerz. gotową zupę podajemy z prużonym ryżem i kotlecikami z cieciorki - przepis TU. zabielamy mlekiem słonecznikowym lub innym dowolnym. zamiast ryżu możemy użyć kaszy jaglanej lub drobnego makaronu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz