poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Kolacyjna sałatka ... wymiatanie lodówki

na kolację wymiatanie lodówki ... 

bardzo smaczna i pożywna letnia improwizacja na letnio. jeśli wasze oczy i kubki smakowe uznają to za smaczne ... dajcie znać... co jakiś czas zbierają nam się niewielkie ilości różnych produktów, wtedy warto zamienić je w danie ... nie gorące danie ale letnie. talerz sałat i soczystych warzyw z ciepłymi podsmażonymi dodatkami to świetna alternatywa gorącego gotowanego dania. do takiej sałatki musimy użyć sałat o grubszych liściach by szybko nie zwiędła pod wpływem podsmażanego kalafiora i tofu. oczywiście zamiast kalafiora może być cukinia, bakłażan a nawet ugotowany odsmażony ziemniak czy grzanki. polecam improwizacje a efekty zaskoczą was pozytywnie.


składniki na 2 porcje
  • sałaty o jędrnych grubszych liściach - kilka liści (lodowa, rzymska, karbowana itp)
  • po dużej garści rukoli, roszponki itp
  • pół kostki tofu (zamarynować: sos sojowy, płatki chili, czosnek, czubryca)
  • kawałek kalafiora
  • łyżka oleju z suszonych pomidorów do smażenia
  • duży jędrny pomidor
  • 2 ogórki małosolne / kiszone
  • czarnuszka lub czarny sezam
  • sól, oliwa, sok z cytryny
przygotowanie
tofu pokroić w słupki lub kostkę dodać sos sojowy, płatki chili, zmiażdżony czosnek, czubrycę, wymieszać i wstawić do lodówki co najmniej na pół godziny. sałaty porwać/pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. dodać obranego ze skorki i pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojone w paski ogórki małosolne. tofu obsmażyć na złoto, na oleju z pomidorów, dodać do miski. na patelnię wrzucić kalafiora rozdzielonego na różyczki i lekko podsmażyć (1-2 minuty) by przeszedł przyprawami ale pozostał surowy, można dodać czubrycy. kalafiora też przekładamy do miski. całość skrapiamy oliwą i cytryną, doprawiamy solą wg uznania i delikatnie mieszamy. na koniec posypujemy czarnuszką lub czarnym sezamem i ... gotowe. troszkę z tym zabawy, ale warto!
TU znajdziecie pozostałe sałatki z mojego bloga. jestem pewna, że każdy z was coś wybierze na letnią kolację czy lunch.




3 komentarze:

  1. Ze sprzątania lodówki zwykle najfajniejsze potrawy wychodzą. Jakiego tofu użyłaś - polsoja, jakieś inne oraz naturalne czy, na przykład, wędzone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy/ wa ... tofu naturalne polsoja ...tylko takie mam w sklepach koło domu. ale każde inne, również wędzone będzie dobre. wędzone doprawiamy delikatniej
      pozdrawiam,
      ela

      Usuń
  2. Dziękuję bardzo :) Sprzątanie lodówki było inspirujące :-) Zrobiłam w obu wersjach i z wędzonym smakowało mi trochę bardziej - tofu wędzone fajnie skomponowało się z ogórkiem małosolnym, pomidorem i czarnuszką.

    OdpowiedzUsuń