niedziela, 23 marca 2014

Tarta brokułowa z gruszka

tarta/quiche czyli obiad z dokładką

przepis na kolejne zapowiadane danie. tę tartę piekłam na początku lutego - dobrze, że jest fejsbuk bo dzięki niemu mogłam ją zlokalizować w czasie, precyzyjniej 9 lutgo ;) dobrze też, że gruszki można kupić przez okrągły rok!  miałam resztkę mąki razowej pszennej, która prosiła się by jej użyć. dla zdrowotności dodałam do niej nieco mąki żytniej i powstał zdrowy brązowy spód tarty. na wierzch też poszły resztki ugotowanego brokuła, pieczarki podduszone z cebulą i papryką, a jako "wisienka na torcie" słodka gruszka! ta gruszka to był najlepszy pomysł chwili :) oczywiście wszystko zalane masą jajeczno śmietanową doprawioną zdecydowanie pikantnie. lubię improwizować w kuchni a tarty nadają się do tego idealnie. tarta była tak pyszna, że nie obyło się bez dokładki ;)


składniki na formę o średnicy 24-26 cm
ciasto
  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/4 szklanki mąki żytniej pytlowej
  • ok. 1/4 opakowania masła roślinnego + 2 łyżki oleju, np rzepakowego
  • szczypta soli
  • zimna woda ok. 50 ml - tyle by ciasto dało się zagnieść
  • tłuszcz do formy
farsz
  • ugotowany brokuł (mały)
  • 10 dkg pieczarek
  • 1/4 papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
sos:
  • 1 duże jajo
  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, płatki chili do smaku
przygotowanie
brokuła rozdzielić na różyczki i podgotować na parze ok. 5 minut. pieczarki pokroić w cienkie plasterki, paprykę w paski, a cebulę w piórka. cebulę chwilę zeszklić na suchej patelni, wlać oliwę i dodać paprykę a następnie pieczarki. poddusić do odparowania soku z pieczarek.
ciasto: oba rodzaje mąki i sól wymieszać. dodać margarynę i posiekać ją nożem, wlać olej. dolewając stopniowo wodę szybko zagnieść ciasto. włożyć do lodówki na ok. 30 minut. schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę tartową wysmarowaną tłuszczem. podniesione brzegi wyrównać ząbkami widelca tworząc ozdobny karbowany rancik. powierzchnię ciasta nakłuć w kilku miejscach. podpiec w piekarniku w temp. 180 st C przez 10-15 minut. możemy użyć mąki w dowolnych proporcjach np pół na pół lub tylko jednego wybranego rodzaju.
na nieco przestudzone ciasto wyłożyć uduszone warzywa i zalać masą jajeczno śmietanową uważając by nie przeciekła przez brzeg ciasta. pokrojone w ósemki gruszki dekoracyjnie ułożyć na wierzchu. piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok 180-200 st C przez 35-40 minut.

Akcja zapiekankaAkcja wegetariańska zapiekanka

2 komentarze:

  1. O jaki ciekawy przepis, wygląda przepysznie to danie, ale wydaje się pracochłonne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko wygląda na pracochłonne, w rzeczywistości to dość proste. w każdym razie to danie warte zachodu :)
      pozdrawiam

      Usuń