środa, 23 stycznia 2013

Szybkie spaghetti z gestym pomidorowym sosem

gęsty zimowy sos do makaronu na bazie cebuli i pieczarek i pomidorów ...

pewnie każdy z was tak teraz miewa, że przychodzi zmarznięty z dworu a w domu nie ma gotowego obiadu. wtedy najszybsze danie to sos do makaronu. idealnie jeśli taki mamy w słoiczku ... ale ja wyjadłam już moje skromne zapasy. na szybko zrobiłam gęsty rozgrzewający sos wrzucając wszystkie składniki do blendera i dusząc je na oleju z dodatkiem pomidorów z puszki. 

skład na 3 - 4 porcje
  • 2 duże cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 - 3 duże pieczarki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • słoiczek koncentratu pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego zimno tłoczonego lub oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, chili w płatkach, cząber
  • makaron spaghetti lub bucatini
  • kluszczanka (woda z gotowania makaronu) do rozrzedzenia sosu
warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. mielimy ok. 30 sekund tak by były dość grubo usiekane. na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekane warzywa. dusimy na wolnym ogniu aż lekko zmiękną (ok. 5 minut). dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki (można je wcześniej zmiksować by szybciej się udusiły i połączyły z warzywami), mieszamy i dalej dusimy, dodając w razie potrzeby nieco wody z gotowania makaronu  - jakieś 5 minut. w międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem, chili i cząbrem. gdy wszystkie smaki się połączą i sos ładnie zgęstnieje i zacznie błyszczeć, dodajemy go do ugotowanego al dente makaronu i wszystko mieszamy. wykładamy na talerz. możemy dodać tartego twardego sera (np. parmezan).


7 komentarzy:

  1. Jutro u mnie na obiad, ale co to jest kluszczanka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kluszczanka to woda z gotowania klusek/makaronu :)

      Usuń
  2. jakoś nie pomyślałam o połączeniu pieczarki+pomidory, ciekawe :) spróbuję i sama się przekonam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre spaghetti. Ja dałem przecier pomidorowy z Pińczowa, którego nie musiałem miksować. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałem że to takie proste :)

    OdpowiedzUsuń