wtorek, 12 marca 2013

Surówka z kiszonej kapusty z kiełkami brokułów

przednówkowa surówka z kiszonej kapusty z kiełkami brokułów

za oknem biało, wróciła zima. przywołuję wiosnę kolorami. kiszona kapusta od mojej ulubionej pani Teresy z pobliskiego bazarku. kisi ją raz w tygodniu, wiec jest delikatna, soczysta, pełna zdrowych probiotyków. uwielbiam kiszoną kapustę. jak nie wiem na co mam apetyt to zawsze! dobry chleb z kapustą posypany ulubionymi ziołami, jest właściwą odpowiedzią!



skład na 2 porcje
  • 20 dkg kapusty kiszonej
  • 1 jabłko
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść kiełków brokuła lub innych
  • 2-3 orzechy włoskie
  • płatki chili, mięta syryjska, czosnek niedźwiedzi do samku
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego zimnotłoczonego lub innego o wyrazistym smaku
przygotowanie
jabłko ze skórką kroimy na słupki. paprykę na paski a orzechy włoski nieco rozdrabniamy. dodajemy do kapusty kiszonej, doprawiamy olejem, płatkami chili, czosnkiem niedźwiedzim i miętą syryjską. mieszamy i posypujemy kiełkami brokułów. pyszna jako przystawka do obiadu lub z pieczywem jako śniadanie lub kolacja. genialnie smakuje z pieczonymi ziemniakami lub grubą kaszą np. pęczakiem. 
mięta syryjska ... kupiłam ją ostatnio i tak mi posmakowała, że dodaję ją prawie do wszystkiego. od naszej rodzimej różni się tym, że jest delikatniejsza w smaku i ma nieco anyżkowy zapach. dodaję ja do dań na ciepło, sałatek i surówek a nawet do czarnej herbaty. w mojej kuchni ostatnio pachnie miętą :)

6 komentarzy:

  1. Ile u Ciebie smacznych surówek! Muszę tutaj wpadać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodka Babeczko... dzięki! surówki i sałatki to moja specjalność :) zapraszam do częstszych odwiedzin.
      pozdrawiam :)
      ela

      Usuń
  2. Bardzo apetyczna suróweczka! Mam akurat kiełki rzodkiewki, ale powinnam mieć też nasionka brokułów - odszperam i wyhoduję, są mega zdrowe. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arnika, każde kiełki będą dobre, jak się domyślasz. bardzo lubię brokułowe więc najczęściej ich używam.
      pozdrawiam :)
      ela

      Usuń
  3. Ale smaka mi narobiłaś na kapustę kiszoną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ja mam nieustającego smaka i wiele pomysłów na kapustę kiszoną. to mój pokarm nr 1.
      pozdrawiam :)
      ela

      Usuń