czwartek, 7 marca 2013

Pasta z białej fasolki i buraków

pasta z buraków i fasoli

ten pomysł chodził za mną od kilku dni ... pasta z białej fasoli i buraków z pomarańczową nutą ... smakuje jak wygląda ... intensywnie i kolorowo!  dominuje słodycz buraków i goryczka skórki pomarańczy, fasola daje fajną bazę, rozświetla kolory,  pięknie łączy smaki i tworzy kremową konsystencję. całości dopełniają płatki chili, oczywiście kminek obowiązkowo, czerwony ocet winny i zielona łagodna oliwa i sól.  

 składniki   
  • filiżanka ugotowanej białej fasoli
  • 1 spory burak ugotowany lub upieczony
  • 1 łyżka dobrej oliwy lub oleju
  • 1 łyżka (lub więcej) czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka posiekanej skórki pomaranczy
  • 1 ząbek czosnku
  • kminek, sól, płatki chili do smaku
  • 2 łyżki wywaru z fasoli do regulacji konsystencji
  • 2 łyżki chrzanu (opcjonalnie) 
fasolę namaczamy na kilka godzin i gotujemy z dodatkiem kminku do miękkości. odcedzamy.  buraki w mundurkach gotujemy lub pieczemy do miękkości. po przestudzeniu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. do blendera wrzucamy fasolę, buraki i pozostałe składniki. dokładnie mixujemy. opcjonalnie, w drugiej wersji możemy dodać chrzan. przechowujemy w lodówce. pasta nabiera pełnego smaku następnego dnia.TU więcej buraczkowych pomysłów.


 dwa warianty: z lewej ze skórka pomarańczy, z prawej dodatkowo z chrzanem


Warzywa Strączkowe - edycja zimowa

6 komentarzy:

  1. uwielbiam buraki w każdej postaci!!! ciekawa propozycja :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie do tego przepisu: http://potrawypolgodzinne.blogspot.de/2013/03/nalesniki-owsiane-z-ruskim-nadzieniem.html
    Na ile porcji to jest ten cały przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy/a,
      tak jak zaznaczone w przepisie, powinno wyjść ok 15 naleśników.
      pozdrawiam, :)
      Ela

      Usuń
  3. Przepiękna pasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam buraczki pod każdą postacią więc tą pastę mogłabym jeść i jeść i jeść...;)

    OdpowiedzUsuń