marchewka z kaszą... proste danie na upalny dzień
lekko i smacznie, najważniejsze, zajmuje to w sumie 15 minut, tyle co uprużenie kaszy. można też kaszę przygotować poprzedniego wieczoru lub rano i odgrzać ją na parze lub na odrobinie oliwy albo zjeść zimną. tym razem sięgnęłam po kaszę gryczaną niepaloną, ma delikatniejszy smak i fajnie kontrastuje ze słodką marchewką i gorzką rukolą. czarne ziarenka sezamu lub czarnuszki nadają potrawie nieco egzotycznego kolorytu.
składniki na 2 porcje
- pęczek młodej marchewki
- 1 łyżka oliwy
- 2 garści rukoli
- 2 łyżeczki czarnego sezamu lub czarnuszki
- sól, płatki chili, czosnek niedźwiedzi do smaku
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej lub innej ulubionej
marchewkę obrać, przekroić na 2-3 części i wzdłuż na połówki lub ćwiartki, ugotować na parze na pół twardo, 5-10 minut powinno wystarczyć. na lekko rozgrzaną patelnię wlać łyżkę ulubionego oleju lub oliwy, przełożyć marchewki, dodać przyprawy, sezam i rukolę. podsmażyć 2-3 minutki by smaki się połączyły. wyłożyć na ugotowaną wcześniej kaszę. można podać z zimnym zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem. doskonale też będzie smakować z sokiem pomidorowym dosmaczonym odrobiną chili lub z ulubionym wytrawnym roślinnym koktajlem.
Ciekawie to podałaś, Elu. Aczkolwiek za marchewką za bardzo nie przepadam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie. Uwielbiam kaszę gryczaną. Z chęcią zjadłabym taki obiad.
OdpowiedzUsuńNie mogłam zaakceptować tego przepisu. Przepraszam, ale nie określiłam tego zbyt dokładnie w zasadach- minimalne ilości oliwy lub oleju oznaczają maksymalnie łyżeczkę na porcję. Proszę też o dodanie banerka akcji do postów biorących udział w akcji. Dzięki za tyle przepisów i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKikimora, w tym przepisie jest 1 łyżka oliwy na 2 porcje ... czyli po 1 łyżeczce na 1 porcję. banerek jest wklejony na stronie.
UsuńWspaniałe, Jutro u mnie n obiad:)
OdpowiedzUsuńsmacznego! to szybkie danie, w sam raz na upalne dni. a marchewka teraz najlepsza!
Usuńpozdrawiam,
ela