wtorek, 18 marca 2014

Pikantna pasta z marchewki i suszonych pomidorów

marchewkowo pomidorowa pasta do chleba 

co zrobić z marchewką, która została z gotowania wywaru do zupy? dodać to i owo, i zamienić w pyszną pastę do chleba. sądzę, że jako sos do  makaronu też będzie bardzo dobra. ja użyłam jej jako bazy pod farsz do tarty z ziemniakami i marchwią, ale o tarcie następnym razem i o zupie, z której gotowania została marchewka ;)



składniki na ok. 200 - 250 ml pasty
  • 1 bardzo duża ugotowana marchew
  • 3 kawałki suszonych pomidorów z oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka nerkowców lub innych orzechów
  • 1 łyżka oliwy lub oleju z pomidorów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • po szczypcie soli, kuminu, kolendry, chili w płatkach, pieprzu ziołowego - do smaku
  • sezam niełuskany do posypania lub inne ulubione nasiona czy pestki
przygotowanie
wszystkie składniki wkładamy do kielicha blendera i mielimy na bardzo gładką pastę. zjadamy z dobrych pieczywem albo jako sos do makaronu. zasłoiczkowane przechowujemy w lodówce 3-4 dni, ale zapewniam, że zjecie ją w ciągu jednego dnia.

Red Hot ChilliMarchew w roli głównej 2Marchew w roli głównej 2Domowy WyróbZupny recykling

4 komentarze:

  1. Kocham wszelkie pasty kanapkowe, a marchewkowej jeszcze nie robiłam! Przepis świetny. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis! :D suszone pomidory dodaję prawie do wszystkiego, ale nigdy jeszcze do marchewki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem fanką past kanapkowych. Ta jest kolejna na mojej liście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :) szkoda, że już po kolacji ..

    OdpowiedzUsuń