piątek, 30 sierpnia 2013

Ziemniaki i rzodkiewki pieczone w pikantnej gryczanej panierce

rzodkiewki z piekarnika? a czemu nie! 

takie sobie upiekłam jakiś czas temu ... była maleńka przerwa w tropikalnych upałach. w lodówce rzodkiewki lekko przywiędnięte ... i jakieś ostatnie ziemniaki w pojemniku na warzywa ... to było ... ale znowu być może... bo pogody już jesienią pachną i wieczorem miło włączyć piekarnik i dać nieco ciepła i pięknego zapachu z pieczenia.


składniki
  • małe ziemniaki
  • duże rzodkiewki
  • mąka gryczana
  • sól, czubryca, moja mieszanka (kolendra, sezam czarny, kumin, chili, sól morska - utarte w moździerzu)
przygotowanie
ziemniaki obieramy lub dokładnie szorujemy. mąkę (3-4 łyżki) i przyprawy mieszamy w miseczce. do woreczka plastikowego wsypujemy mąkę z przyprawami, a następnie wrzucamy po 2-3 ziemniaki, rzodkiewki i potrząsamy energicznie by ładnie obtoczyły się w panierce. tak obtoczone układamy na blasze i wstawiamy do gorącego piekarnika. pieczemy ok. 40 minut. jeśli patyczek wchodzi w miąższ a skórka jest ładnie przypieczona to potrawa jest gotowa. możemy zjeść z jogurtem, sokiem warzywnym czy jako dodatek do dania głównego.
TU ziemniaki w żytniej skorupce ... to było moje pierwsze doświadczenie z pieczeniem w mącznej otoczce.

Bez glutenuWarzywa psiankowate 2013Zielnik Kuchenny 2013

8 komentarzy:

  1. Nie jadłam pieczonej rzodkiewki, ciekawe, jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podobnie jak gotowana ;)
      a tak na serio, to smakuje rzodkiewko
      pozdrowienia,
      ela

      Usuń
  2. Pomysł jest boski i chyba już coś w podobie tutaj było? :)
    Myślisz, że żytnia też się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tak.. w żytniej i każdej innej będzie bardzo dobrze. dołączyłam w poście link do mojej pierwszej przygody z pieczeniem ziemniaków obtaczanych w mące... właśnie żytniej.
      pozdrawiam,
      ela

      Usuń
  3. Wow, to jest super! Pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem :) Trzeba zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzodkiewka pieczona, ciekawa jestem jej smaku. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo czekałam na ten przepis :) świetnie, że już można się zapoznać.

    OdpowiedzUsuń