rzodkiewki z piekarnika? a czemu nie!
takie sobie upiekłam jakiś czas temu ... była maleńka przerwa w tropikalnych upałach. w lodówce rzodkiewki lekko przywiędnięte ... i jakieś ostatnie ziemniaki w pojemniku na warzywa ... to było ... ale znowu być może... bo pogody już jesienią pachną i wieczorem miło włączyć piekarnik i dać nieco ciepła i pięknego zapachu z pieczenia.
składniki
- małe ziemniaki
- duże rzodkiewki
- mąka gryczana
- sól, czubryca, moja mieszanka (kolendra, sezam czarny, kumin, chili, sól morska - utarte w moździerzu)
TU ziemniaki w żytniej skorupce ... to było moje pierwsze doświadczenie z pieczeniem w mącznej otoczce.ziemniaki obieramy lub dokładnie szorujemy. mąkę (3-4 łyżki) i przyprawy mieszamy w miseczce. do woreczka plastikowego wsypujemy mąkę z przyprawami, a następnie wrzucamy po 2-3 ziemniaki, rzodkiewki i potrząsamy energicznie by ładnie obtoczyły się w panierce. tak obtoczone układamy na blasze i wstawiamy do gorącego piekarnika. pieczemy ok. 40 minut. jeśli patyczek wchodzi w miąższ a skórka jest ładnie przypieczona to potrawa jest gotowa. możemy zjeść z jogurtem, sokiem warzywnym czy jako dodatek do dania głównego.
Nie jadłam pieczonej rzodkiewki, ciekawe, jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńpodobnie jak gotowana ;)
Usuńa tak na serio, to smakuje rzodkiewko
pozdrowienia,
ela
Pomysł jest boski i chyba już coś w podobie tutaj było? :)
OdpowiedzUsuńMyślisz, że żytnia też się nada?
Tak tak.. w żytniej i każdej innej będzie bardzo dobrze. dołączyłam w poście link do mojej pierwszej przygody z pieczeniem ziemniaków obtaczanych w mące... właśnie żytniej.
Usuńpozdrawiam,
ela
Wow, to jest super! Pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem :) Trzeba zrobić!
OdpowiedzUsuńRzodkiewka pieczona, ciekawa jestem jej smaku. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji ;)
OdpowiedzUsuńBardzo czekałam na ten przepis :) świetnie, że już można się zapoznać.
OdpowiedzUsuńMusiały wybornie smakować ;)
OdpowiedzUsuń