środa, 19 grudnia 2012

Cebula duszona z mlekiem sojowym

jaglana z cebulą i papryką podduszonymi w mleku sojowym ... pikantne ... rozgrzewające 

jaglana 3 razy dziennie od 3 dni...czyli moje zmaganie się z grypą i gorączką ... ważne ze pomaga i jest smaczne. wymyślam różne dodatki do kaszy by urozmaicić dania. wraca apetyt na intensywne smaki, więc dziś udusiłam cebulę dodatkiem papryki, odrobiny chili i figi. okazało się zbyt intensywne na moje schorowane gardło dlatego zasadniczy dodatek mleka sojowego złagodził ostrość a figa skontrastowała i dodała wyrazistości. lubię takie "alpejskie kombinacje" :)



skład na 2 porcje
  • 2 duże cebule
  • 1/2 dużej papryki
  • 2 figi suszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cm ostrej papryczki lub chili w płatkach
  • 1/2 łyżeczki czubrycy
  • 2-3 łyżki ulubionego oleju lub oliwy
  • 1/2 filiżanki wody
  • 1 - 1,5 filiżanki mleka sojowego
  • sól i szczypta gałki muszkatołowej do smaku
obraną cebulę kroimy w piórka i wrzucamy suchą rozgrzaną  patelnie i dusimy aż stanie się przeźroczysta. często mieszamy. następnie dodajemy oliwę, mieszamy, wrzucamy pokrojone w paski lub kostkę paprykę, chili, czosnek. jak wszystko zmięknie dodajemy trochę wody i dalej dusimy. po chwili dodajemy pokrojone figi, sól i gałkę do smaku. jak wszystko jest już dostatecznie miękkie dodajemy mleko sojowe i dusimy aż sos się zredukuje. podajemy z wcześniej ugotowaną kaszą jaglaną (przepis w tym POŚCIE na dole strony)

W roli głównej - KASZA JAGLANA - edycja zimowaOrganizator: quchniawege

1 komentarz:

  1. O! Właśnie szukaliśmy jakiegoś ostrzejszego przepisu na kaszę jaglaną. Z pewnością wyprubujemy.

    OdpowiedzUsuń