jaglana z cebulą i papryką podduszonymi w mleku sojowym ... pikantne ... rozgrzewające
jaglana 3 razy dziennie od 3 dni...czyli moje zmaganie się z grypą i gorączką ... ważne ze pomaga i jest smaczne. wymyślam różne dodatki do kaszy by urozmaicić dania. wraca apetyt na intensywne smaki, więc dziś udusiłam cebulę dodatkiem papryki, odrobiny chili i figi. okazało się zbyt intensywne na moje schorowane gardło dlatego zasadniczy dodatek mleka sojowego złagodził ostrość a figa skontrastowała i dodała wyrazistości. lubię takie "alpejskie kombinacje" :)
skład na 2 porcje
- 2 duże cebule
- 1/2 dużej papryki
- 2 figi suszone
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 cm ostrej papryczki lub chili w płatkach
- 1/2 łyżeczki czubrycy
- 2-3 łyżki ulubionego oleju lub oliwy
- 1/2 filiżanki wody
- 1 - 1,5 filiżanki mleka sojowego
- sól i szczypta gałki muszkatołowej do smaku
obraną cebulę kroimy w piórka i wrzucamy suchą rozgrzaną patelnie i dusimy aż stanie się przeźroczysta. często mieszamy. następnie dodajemy oliwę, mieszamy, wrzucamy pokrojone w paski lub kostkę paprykę, chili, czosnek. jak wszystko zmięknie dodajemy trochę wody i dalej dusimy. po chwili dodajemy pokrojone figi, sól i gałkę do smaku. jak wszystko jest już dostatecznie miękkie dodajemy mleko sojowe i dusimy aż sos się zredukuje. podajemy z wcześniej ugotowaną kaszą jaglaną (przepis w tym POŚCIE na dole strony)
Organizator: quchniawege
O! Właśnie szukaliśmy jakiegoś ostrzejszego przepisu na kaszę jaglaną. Z pewnością wyprubujemy.
OdpowiedzUsuń