barszcz wigilijny na na naturalnym kwasie
za tydzień o tej porze pewnie już będzie gotowa większość potraw świątecznych i wigilijnych. każdy dom to inna tradycja i inna zupa na stole wigilijnym. w mojej rodzinie zawsze jest barszcz czerwony, czysty z uszkami z grzybami lub fasolą wielki jaś, koniecznie na domowym kwasie z buraków. przepis na kwas buraczany TU. wciąż jeszcze jest czas by go nastawić. wystarczą 4 dni by buraki się ukisiły. jeśli nie mamy kwasu buraczanego barszcz zakwaszamy cytryną lub octem winnym.
składniki na ok 2-2,5 litra barszczu
- 1 kg buraczków (jeśli nie mamy kwasu buraczanego podwajamy ilość buraczków)
- ok. 1 l kwasu buraczanego (zamiast można użyć soku z cytryny lub octu winnego)
- sól, pieprz, majeranek do smaku
- oliwa/masło - zamiennie
- wywar z włoszczyzny - opcjonalnie
- fasola wielki jaś lub uszka
piekę buraczki w temp.180-200 st. C do miękkości ok. 45 minut. studzę, obieram, ścieram na tarce i zalewam wrzątkiem. stoi sobie z 10-15 minut i naciąga. przecedzam i potem jeszcze tak 2 razy zalewam i przecedzam - powinno wyjść ok. 1,5 - 2 litry wywaru buraczanego. łącze wywar z pieczonych buraczków z kwasem buraczanym mniej więcej w proporcjach 1:1 ...ale tak na prawdę to do smaku. opcjonalnie można dodać 1/2 część wywaru warzywnego (1:1:1/2) doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem, podgrzewam ale nie gotuję. opcjonalnie dodaję łyżkę oliwy/oleju lnianego lub masła by złagodzić intensywny smak barszczu. gotowe! jak kto lubi to można dosłodzić cukrem/miodem ale zazwyczaj wystarcza naturalna słodycz z buraczków. podaję z uszkami z grzybami/kapustą lub z fasolą jaś.
Zawsze robiłam z ugotowanych buraczków i bez zakwasu. W tym roku zrobię "po Twojemu", czyli z zakwasem, a buraczki upiekę:)
OdpowiedzUsuńArnika, bardzo mi miło, że mogłam Cię zainspirować. jestem pewna że nie będziesz żałować.
Usuńpozdrawiam :)
Przed rokiem jednak ugotowałam buraczki, ale tym razem piekę! Zakwas buraczkowy według Twojego przepisu już gotowy, pyyysznyyy... Jutro finał:) Pozdrawiam cieplutko i życzę wspaniałych Świąt, Elu!
UsuńArnika, bardzo się cieszę, że mój przepis sie przydaje i sprawdza. jestem pewna ze barszczyk z pieczonych bedzie ci smakował.
UsuńPięknych i Zdrowych Świąt!
Już za parę dni Boże Narodzenie. Bez barszczyku się nie obejdzie:D
OdpowiedzUsuń