pieczone ziemniaki w skorupce z mąki żytniej
to nie mój pomysł ... to pomysł mojego kolegi Tomasza, mieszka we Włoszech i świetnie gotuje ... ma fantastyczne pomysły. te ziemniaki mnie urzekły ... musiałam je zrobić bo wygląd obiecywał wspaniały smak. nie zawiodłam się. smakują jak ziemniaki z ogniska, z grubą chrupiąca skorupką.
skład:
- ziemniaki
- mąka żytnia lub inna dowolna
- przyprawy - u mnie czubryca, chili w płatkach, sól
tak upieczone ziemniaki podałam z "rozebraną brukselką" - przepis TU ... dodatkowo dodałam do niej pieczarki. to był prosty ale bardzo udany obiad.
Ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńElunia, to długie pieczenie to sporo energii. A można ewentualnie bez obierania te ziemniaki ? Pod skórką jest najwięcej wartości...
OdpowiedzUsuńIta
Ita, tak wiem że piekarnik żre gaz i to kosztuje... wiem, że pod skórką samo dobro ... piekłam wiele razy w mundurkach...ale nawet w połowie nie są tak dobre jak te w mącznej skorupce... raz na jakiś czas można zaszaleć z okazji.... lub bez okazji... są pyszne!
Usuńwłaśnie siedzą w piekarniku :-))) wymiąchałam w worku :-)))
OdpowiedzUsuńAgnieszka, napisz jak wyszły :)
Usuńpatent z workiem super...następnym razem też będę miąchać ;)
raportuję: TO JEST PYSZNE :-) najlepsze ziemniaki z piekarnika, jakie jadlam :-) podałam gorące, z zimnym serkiem z chrzanem, talerze wylizane ;-) dzięki!
OdpowiedzUsuńAgnieszka, cieszę się że pyszne... doniosę autorowi pomysłu, Tomkowi.. też się ucieszy ... ziemniaki z Włoch poszły w świat :)))
UsuńDonieś koniecznie :-):-):-)
Usuń