środa, 2 stycznia 2013

Tarta cebulowo pieczarkowa

tarta noworoczna ...

moja ulubiona cebulowa podkręcona pieczarkami i czubricą... smakiem przypominała suszone grzyby. z nowym rokiem ulubione smaki ale w nowej odsłonie... improwizowane, by nie popaść w rutynę a odkryć coś nowego. warto było :)



składniki na 3-4 porcje
ciasto
  • 1 szklanka maki żytniej (lub innej) 
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 2 łyżki oliwy (zamiast oliwy może być masło roślinne) razem ma tłuszczu być ok. 50-60 g
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczka zielonej czubrycy lub innych ulubionych ziół
  • trochę bardzo zimnej wody
farsz
  • 2 duże cebule ( u mnie były biała i czerwona)
  • 3 duże pieczarki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka mąki żytniej lub innej
  • 2 łyżki jogurtu sojowego lub mleka
  • sól, chili w patkach i czubryca do smaku
cebulę kroimy w piórka i szklimy na suchej patelni (na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając). pieczarki kroimy w cienkie plasterki i obsmażamy do zrumienienia na oliwie. łączymy cebulę i pieczarki, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i podduszamy jeszcze chwile z dodatkiem jogurtu/mleka. ciasto wałkujemy na okrągły placek i przekładamy na wysmarowaną olejem blaszkę tartową (24-26 cm). brzegi ciasta podnosimy i  wyrównujemy ząbkami widelca by zrobić ładny rancik. farsz przekładamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180-200 st C piekarnika. pieczemy 40-45 minut. podajemy posypane natką pietruszki lub inną zieleniną.


 TU znajdziecie pozostałe tarty mojego autorstwa... wytrawne i słodkie. obiecuję, że jeszcze wiele pojawi się w tej kategorii.

13 komentarzy:

  1. Jestem zakochana w tarcie porowo-cebulowej i widzę, że ta będzie następna:) Uwielbiam wszystko co grzybowe/pieczarkowe. Musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arnika, dziękuje... już mam nowe pomysły na podkręcanie cebulowej bazy :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Ela Ma, błagam, nie trzymaj mnie zbyt długo w niewiedzy:) Czekam na nowe propozycje tartowe:) Uściski!

      Usuń
    3. Arnika, postaram się :)
      pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. Takie eksperymenty sa warte eksperymentowania :D Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dybka, oj tak... warte ... była bardzo bardzo pyszna,
      pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł! Szczególnie prosta i zdrowa baza. Wyobrazam sobie taką tartę z suszonymi pomidorami, rukolą i oliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję. tak pomidory, rukola i oliwki to świetna kompozycja.
      pozdrawiam

      Usuń
  4. wygląda pysznie. Fajnie, że bazą jest mąka razowa - to coś dla mnie :) a przy okazji myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
    Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ALB. chętnie wezmę udział w akcji. szkoda że nie można dodawać przepisów archiwalnych, u mnie głownie sezonowo :)
      bazy pod tarty zawsze robię z mąki żytniej ... często też z duzym dodatkiem mąk razowych.
      pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Właśnie szukałam pomysłu na warzywną tartę...ta wygląda smakowicie:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędna ta tarta! I nawet ciasto mi wyszło, choć zawsze miałam problem z wszelkimi kruchymi spodami. Zrobiłam z 1,5 porcji bo mam ciutkę większa blaszkę, dałam szklankę mąki pszennej z pełnego przemiału i pół szklanki żytniej razowej. Pycha :) Dzięki za ten i inne przepisy, z których nie raz już korzystałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola dziękuję. cieszę się ze mogę inspirować
      pozdrwaiwam

      Usuń