szybka zupa z soczewicy i włoszczyzny mrożonej ...
to szybkie w przygotowaniu i bardzo pożywne danie jednogarnkowe. bardzo gęsta zupa z soczewicy. nie macie czasu to użyjcie mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski. soczewicy, najlepiej czerwonej bo gotuje się błyskawicznie, albo ostatecznie z puszki... takie "numery" robię rzadko ... ale efekt jest natychmiastowy w postaci rozgrzewającej, aromatycznej, gęstej, pożywnej zupy.
składniki dla 4 osób
- 1 filiżanka suchej czerwonej soczewicy (lub cała puszka dowolnej)
- 1/2 paczki mrożonej włoszczyzny krojonej w paski (lub świeża)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryki
- 1 łyżka zielonej pasty curry lub łyżeczka curry w proszku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól, płataki chili, kumin do smaku
Wspaniale wygląda! Uwielbiam taką zupę! Też dodaję curry albo samą kurkumę. Zupka idealna na chłodnie dni:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTa zupa to strzał w dziesiątkę :) robię ją raz w tygodniu, jest sycąca i ma niesamowity smak... uzależnia :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy/a, dzięki, to miło, że aż tak smakuje.
Usuńpozdrawiam :)
może uda mi się zrobić jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńmama-misi-tosi ... polecam, na prawdę jest pyszna i szybka w wykonaniu i ...jedzeniu.
Usuńpozdrawiam :)
ela
Dolozylam cukinie i domowy przecier z pomidorow i jest idealna :)
OdpowiedzUsuńAniu, dokładnie tak trzeba podchodzić do przepisów, kreatywnie. ja za każdym razem coś innego dodaję. warto eksperymentować.
Usuńpozdrawiam
ela
Przed chwilą zrobiłam tę zupę w wersji zubożonej - bez włoszczyzny. Moja ulubiona wersja, to z pomidorami zamiast papryki. Teraz też chciałam zrobić taką, ale nie miałam włoszczyzny, też dobre. Za to tak mi się sypnęło ostrej papryki, że hej!
OdpowiedzUsuńKasia (od Dyzia i kotów i mamy - wiem, że nick mnie nie zdradza :P)
Buziaki Kasiu, wpadaj do mnie jak tylko znajdziesz czas :)
Usuń