środa, 13 lutego 2013

Zupa soczewicowa na szybko

szybka zupa z soczewicy i włoszczyzny mrożonej ...

to szybkie w przygotowaniu i bardzo pożywne danie jednogarnkowe. bardzo gęsta zupa z soczewicy. nie macie czasu to użyjcie mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski. soczewicy, najlepiej czerwonej bo gotuje się błyskawicznie, albo ostatecznie z puszki... takie "numery" robię rzadko ... ale efekt jest natychmiastowy w postaci rozgrzewającej, aromatycznej, gęstej, pożywnej zupy.



składniki dla 4 osób
  • 1 filiżanka suchej czerwonej soczewicy (lub cała puszka dowolnej)
  • 1/2 paczki mrożonej włoszczyzny krojonej w paski (lub świeża)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki
  • 1 łyżka zielonej pasty curry lub łyżeczka curry w proszku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól, płataki chili, kumin do smaku 
warzywa zlewamy szklanką wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu. dodajemy filiżankę suchej czerwonej soczewicy. na łyżce oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w kostkę i zmiażdżony czosnek. gdy wszystko zmięknie dodajemy do zupy i dolewamy tyle wody by przykryła wszystkie składniki. jeśli używamy soczewicy z puszki to dodajemy ją do garnka wraz z płynem,  jak warzywa i soczewica są już miękkawe (po ok. 10 minutach). następnie przyprawiamy zupę pastą curry, solą, płatkami chili i kuminem i dodajemy tyle wody by całość była zdecydowanie gęsta. jeszcze chwilę gotujemy co jakiś czas mieszając. możemy podać samą, z grzankami lub ryżem czy makaronem.

Warzywa Strączkowe - edycja zimowa


9 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda! Uwielbiam taką zupę! Też dodaję curry albo samą kurkumę. Zupka idealna na chłodnie dni:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zupa to strzał w dziesiątkę :) robię ją raz w tygodniu, jest sycąca i ma niesamowity smak... uzależnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy/a, dzięki, to miło, że aż tak smakuje.
      pozdrawiam :)

      Usuń
  3. może uda mi się zrobić jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mama-misi-tosi ... polecam, na prawdę jest pyszna i szybka w wykonaniu i ...jedzeniu.
      pozdrawiam :)
      ela

      Usuń
  4. Dolozylam cukinie i domowy przecier z pomidorow i jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dokładnie tak trzeba podchodzić do przepisów, kreatywnie. ja za każdym razem coś innego dodaję. warto eksperymentować.
      pozdrawiam
      ela

      Usuń
  5. Przed chwilą zrobiłam tę zupę w wersji zubożonej - bez włoszczyzny. Moja ulubiona wersja, to z pomidorami zamiast papryki. Teraz też chciałam zrobić taką, ale nie miałam włoszczyzny, też dobre. Za to tak mi się sypnęło ostrej papryki, że hej!
    Kasia (od Dyzia i kotów i mamy - wiem, że nick mnie nie zdradza :P)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buziaki Kasiu, wpadaj do mnie jak tylko znajdziesz czas :)

      Usuń