kiszone ogórki, czerwona cebula, papryka, czosnek ... intensywny smak
tym razem duży zapas kiszonych ogórków zmienił się w ogórkową surówkę. szybka, smaczna, wyrazista w smaku.składniki na 2 porcje
- 6 kiszonych ogórków
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 strąka papryki
- do smaku pieprz ziołowy, chili w płatkach
- 2 łyżki oliwy extra vergine lub ulubionego oleju nierafinowanego
cebulę pokroić w cieniutkie piórka, czosnek posiekać lub zmiażdżyć, lekko posolić by zmiękło i przegryzło się. ogórki i paprykę pokroić w paski. wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę i przyprawy. odstawić na 15 minut do lodówki by smaki się przegryzły. podawać z pieczywem, ziemniakami, kaszą lub z drugim daniem jako surówkę.
Takiej jeszcze nie jadłam, zapisuję do wykonania ;)
OdpowiedzUsuńsuper surówka, trochę ją zmodyfikowałam pod siebie :)
OdpowiedzUsuńhttp://zakreconakuchnia.blogspot.com/2013/02/surowka-z-ogorka-kiszonego-papryki-i.html