poniedziałek, 11 lutego 2013

Risotto z pieczarkami w smietanie

risotto ... cebula, pieczarki i kremowa śmietana ...

dawno nie robiłam tej niebywale sycącej i prostej w wykonaniu potrawy. zima to idealny czas na takie dania ... kilka składników a tyle radości. tę śmietanową wersję robię rzadko bo to bomba kaloryczna... ale w zamian oferuje tyle przyjemności :)



składniki na 3-4 porcje
  • 1 filiżanka ryżu arborio
  • 30 dkg małych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • wrząca woda lub wywar warzywny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 filiżanka śmietany kremówki (30% lub serka mascarpone)
pieczarki bardzo dokładnie myjemy, kroimy na cienkie plasterki. smażymy na łyżce oliwy do lekkiego zrumienienia. cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy chwilę na łyżce oliwy cały czas mieszając. jak stanie się szklista dodajemy filiżankę ryżu i znowu cały czas mieszamy aż ryż zacznie robić się przeźroczysty (2-4 minuty). małymi porcjami dodajemy gorącą wodę lub warzywny wywar, cały czas mieszamy. po 3-4 minutach dodajemy pieczarki i znowu dolewamy płyn porcjami, nie zapominając o mieszaniu. każda następna porcja płynu po wchłonięciu poprzedniej i mieszamy by nie przywarło. jak ryż satnie się miękkawy dodajemy pieprz. gałkę muszkatołowa i posoloną śmietanę. mieszamy i dusimy na wolnym ogniu mieszając ok. 5 minut do częściowego odparowania płynu. w razie potrzeby dosalamy. risotto powinno być w wyraźnym sosie śmietanowym, stygnąc zacznie gęstnieć. możemy jeszcze dodać tartego parmezanu ale nie koniecznie.

8 komentarzy:

  1. Z chęcią bym takie zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Risotto lubię ogromnie i zdecydowanie za rzadko je robię.
    Twoja propozycja z pieczarkami świetna :).
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziś testowałam na obiad:) wyszło bardzo smacznie:)
    zamiast połowy śmietany dałam serek ricotta i dodatkowo dołożyłam ugotowanego kurczaczka:) polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katarzyna, cieszę się, że to był udany eksperyment!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie ale mój ryż nie chciał się zrobić przeźroczysty.Ryż Arborio- na opakowaniu także jest napisane, że ma się taki zrobić. Proszę o jakieś sugestie co mogłam zrobić nie tak. Dodam, że ryż zrobił się cały brązowy.
    Bardzo proszę o radę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdalena, przykro mi, że potrawa nie wyszła. ryż nie robi się całkowicie przeźroczysty. jego zewnętrzna otoczka nabiera szklistości (błyszcząco przeźroczystego wyglądu). wystarczy podgrzewać go na wolnym ogniu, razem z cebula, 2 góra 4 minuty i dodać wodę. trzeba pamiętać o mieszaniu. podejrzewam, że smażyłaś na zbyt silnym ogniu i po prostu razem z cebulą się przypalił. ale nie zniechęcaj się. jestem pewna, że drugim razem wyjdzie idealnie.
      pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Serdecznie dziękuję za odpowiedź.Juto znowu spróbuję :))

      Usuń
    3. Magdalena, trzymam kciuki!

      Usuń