sobota, 9 marca 2013

Sałatka z buraków i białej fasolki

sałatka z białej fasoli i buraków

kolejna kombinacja burakczkowo fasolowa w postaci sałatki. ugotowane buraki i fasola + surowe warzywa i owoc, tworzą danie obiadowe lub kolacyjne. wystarczy podać z ziarnami np. gorącą kaszą jaglaną, jęczmienną lub inną ulubioną a otrzymamy kompletny posiłek. ja jadłam z pęczakiem i to był najprzyjemniejszy smakowo moment dnia :)



skład na 2-3 porcje
  • 1/2 szklanki ugotowanej fasoli perłowej
  • 2 buraki (ugotowane lub upieczone)
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 cienkie dymki (lub inna zielenina)
  • 1 jabłko
  • 3-4 orzechy włoskie lub dowolne pestki (opcjonalnie)
  • sos: oliwa, ocet winny, sól, płatki chili, czosnek.
fasolę odsączamy  na sicie, buraczki obieramy i kroimy w słupki. ogórki i jabłko (ze skórką) tak samo, a dymkę w cienkie plasterki. przygotowujemy sos i wszystko dokładnie mieszamy. możemy jeść od razu albo wstawić do lodówki, wtedy sałatka przybierze intensywniejszy smak. ja najbardziej lubię z kaszą na gorąco, ale też super smakuje z ziemniakami z wody a jeszcze lepiej z upieczonymi np. TAK


 

4 komentarze:

  1. zrobiłam, będzie jutro na sniadanie, skubnięta już dziźś jest smaczna:-) pominęłam tylko czosnek, zeby była "wyjściowa":-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) mam nadzieję, że następnego dnia przegryzła się i była jeszcze smaczniejsza.
      pozdrawiam,
      ela

      Usuń
  2. Buraki i fasola ciekawe połączenie. Nie pomyślałam o tym, zatem zrobie przy kolejnym gotowaniu burakowych smakołyków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka, polecam ... to były moje pierwsze eksperymenty z buraczkami i białą fasolą i wejdą na stałe do mojego gotowania.
      pozdrawiam,
      ela

      Usuń