sałatka z białej fasoli i buraków
kolejna kombinacja burakczkowo fasolowa w postaci sałatki. ugotowane buraki i fasola + surowe warzywa i owoc, tworzą danie obiadowe lub kolacyjne. wystarczy podać z ziarnami np. gorącą kaszą jaglaną, jęczmienną lub inną ulubioną a otrzymamy kompletny posiłek. ja jadłam z pęczakiem i to był najprzyjemniejszy smakowo moment dnia :)
skład na 2-3 porcje
- 1/2 szklanki ugotowanej fasoli perłowej
- 2 buraki (ugotowane lub upieczone)
- 2 ogórki kiszone
- 3 cienkie dymki (lub inna zielenina)
- 1 jabłko
- 3-4 orzechy włoskie lub dowolne pestki (opcjonalnie)
- sos: oliwa, ocet winny, sól, płatki chili, czosnek.
fasolę odsączamy na sicie, buraczki obieramy i kroimy w słupki. ogórki i jabłko (ze skórką) tak samo, a dymkę w cienkie plasterki. przygotowujemy sos i wszystko dokładnie mieszamy. możemy jeść od razu albo wstawić do lodówki, wtedy sałatka przybierze intensywniejszy smak. ja najbardziej lubię z kaszą na gorąco, ale też super smakuje z ziemniakami z wody a jeszcze lepiej z upieczonymi np. TAK
zrobiłam, będzie jutro na sniadanie, skubnięta już dziźś jest smaczna:-) pominęłam tylko czosnek, zeby była "wyjściowa":-)
OdpowiedzUsuń:) mam nadzieję, że następnego dnia przegryzła się i była jeszcze smaczniejsza.
Usuńpozdrawiam,
ela
Buraki i fasola ciekawe połączenie. Nie pomyślałam o tym, zatem zrobie przy kolejnym gotowaniu burakowych smakołyków.
OdpowiedzUsuńAgnieszka, polecam ... to były moje pierwsze eksperymenty z buraczkami i białą fasolą i wejdą na stałe do mojego gotowania.
Usuńpozdrawiam,
ela