czatnej z jabłek, słodzony daktylami
w naszych ogrodach i na działkach wciąż bardzo dużo jabłek, również spadów, które warto przerobić. tym razem proponuję wzbogacić ich smak dodając przyprawy korzenne i pikantne chili. unikam stosowania cukru więc dodałam daktyle, które doskonale go zastępują i nadają dodatkowo głębi smaku. jabłka w formie słodko pikantnego sosu / czatneju możemy jeść jako dodatek do pieczywa, placków, sera i innych potraw.
składniki
- 1 kg jabłek
- 4 daktyle
- przyprawy po szczypcie: kardamon, imbir, cynamon, kurkuma, rozmaryn świeży lub suszony, mielone goździki, chili w płatkach lub świeże, sól
- łyżka masła klarowanego
jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. w garnku na maśle klarowanym podsmażamy przyprawy aż zaczną pachnieć (tylko kilka sekund - uważamy by się nie przypaliły). wrzucamy jabłka, pokrojone daktyle i podlewamy nieco wodą. dusimy (1-1,5 godziny) pod przykryciem na wolnym ogniu, często mieszając, aż masa będzie błyszcząca i gęsta (straci ok. 3/4 objętości). w razie potrzeby w trakcie duszenia możemy jeszcze dodać przypraw by wyostrzyć smak. gorące przekładamy do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcamy. odstawiamy do ostygnięcia. słoiczki powinny się same zamknąć. można również poddać je pasteryzacji w kąpieli wodnej, wtedy jest większa pewność, że przetrwają zimę. czatnej najlepiej smakuje po 2-4 tygodniach, wtedy wydobywa się pełny bukiet smaków.
kurkumowe placuszki z kaszy jaglanej doskonale smakowały z tym rozgrzewającym pełnym smaku i aromatu sosem. TU przepis na jaglane placuszki
ja często po prostu jem z dobrym chlebem lub z chrupkim żytnim pełnoziarnistym pieczywem.
Chyba sie nim zaopiekuję:-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie chutney-e jabłkowe a do tego szczypta pikanterii nie zaszkodzi :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, na pewno wyprobuję, jestem wielką fanką chutneya
OdpowiedzUsuń