sobota, 19 stycznia 2013

Pikantna sałatka buraczana z gruszka i skórka pomaranczy

zimowa sałatka na późne śniadanie ... kolację ... 

zimowo, śnieżnie, mroźno ... kolejna sałatkowa improwizacja, tym razem buraczki, gruszka, ogórek kiszony lub korniszon, w pikantnym sosie typu winegret z dodatkiem tahini...

składniki dla 2-3 osób
  • 3-4 małe buraczki
  • 1-2 gruszki
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • łyżeczka siekanej skórki pomarańczy
  • natka pietruszki lub inna zielenina

sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka tanini
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, chili w płatkach
buraczki gotujemy lub pieczemy w mundurkach. ostudzone i obrane kroimy w półplasterki lub mniejsze kawałki. gruszki kroimy w kawałki, ogórki w słupki. wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy posiekaną skórkę pomarańczy i natkę (można też dodać ją przed podaniem) i  polewamy sosem, delikatnie mieszamy. odstawiamy do lodówki by smaki się przegryzły. podajemy z razowym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz