sobota, 2 lutego 2013

Soczewica i warzywa w curry z zółtym ryzem

żółty ryż ... zielona soczewic i warzywa w zielnym curry ... (ponad pół godziny)

to jedno ze smaczniejszych dań ostatniego czasu... jadłam to trzy dni i z żalem pożegnałam ostatnią miseczkę. klimat zdecydowanie arabski ale nie wzorowany na żadnym konkretnym przepisie ... tak mi się wrzucało na patelnię... miałam ugotowaną soczewicę którą chciałam połączyć z ryżem ugotowanym z kurkumą a reszta zrobiła się tak niechcący.



składniki
  • szklanka ugotowanej soczewicy, zielonej lub brązowej
  • kminek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 20 dkg pieczarek
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 2-3 suszone figi
  • 1-2 łyżki zielonej pasty curry
  • sól, chili w płatkach do smaku
  • 1 filiżanka ryżu, najlepiej basmati
  • 1/2  łyżeczka kurkumy do ryżu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
ryż :
1 filiżankę ryżu wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, dodajemy kurkumę i smażymy cały czas mieszając, na wolnym ogniu 2-3 minuty, aż ziarenka staną się przeźroczyste. przekładamy do garnka (najlepiej o podwójnym dnie) zalewamy 1 i 1/3 filiżanki osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości ok. 15 minut.
soczewica:
filiżankę suchej soczewicy płuczemy i zalewamy zimną wodą ok. 1 cm ponad ziarna. dodajemy 1 łyżeczkę mielonego kminku. gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 - 30 minut aż będzie miękkawa ale nie rozgotowana. woda powinna prawie wyparować. pod koniec gotowania solimy. możemy też ziarno namoczyć wcześniej 1-2 godziny co skróci czas gotowania o połowę.
sos:
warzywa myjemy i kroimy. piórka cebuli wrzucamy na suchą patelnię i szklimy na wolnym ogniu cały czas mieszając. jak stanie się przeźroczysta dodajemy olej a po chwili pozostałe warzywa i pieczarki. po jakichś 10 minutach, jak warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone w paski figi, pastę curry i doprawiamy do smaku solą i chili w płatkach, po chwili podlewamy wodą i dusimy do miękkości. w trakcie duszenia dodajemy wody by całość była w lekkim sosie. na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę i wszystko dusimy ponownie podlewając wodą ok. 5 minut. podajemy z zółtym ryżem wykładając sos na wierzch lub mieszając go z ryżem. 

Warzywa Strączkowe - edycja zimowa

3 komentarze:

  1. Czy ryżu nie trzeba przed wrzuceniem na patelnię ugotować? Zamiast basmati może być naturalny? (bo zdrowszy :)
    Rafal

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rafał, ryż na patelnię wrzucamy suchy i prażymy razem z kurkumą dzięki temu będzie intensywnie żółty i przejdzie smakiem kurkumy. by był zdrowszy gotujemy go al dente. można użyć każdego ryżu, który się nie rozpadnie. naturalny ryż nie nabierze tak intensywnie żółtego koloru ale oczywiście można go użyć. można też potrawę podać z ryżem gotowanym bez kurkumy i dodać ja potem. smak będzie podobny ale wizualnie mniej wyraziście.
      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Mniam mniam. Bucha zdrowiem ;-) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń