sobota, 13 kwietnia 2013

Sałatka z czarnej fasoli z pomarancza i rukola

czarna fasola ... czarny humor ... 

zamieniły się w pyszną sałatkę z pomarańczą, rukolą i fetą. fasola jest wdzięczną bazą do sycących sałatek, wiosna się spóźnia, więc potrzeba nam dużo energii. taka sałatka jest idealna jako samodzielne danie na drugie śniadanie lub kolacje albo na obiad w towarzystwie kaszy, ryżu itp.



składniki na 2-3 porcje
  • 1 filiżanka suchej czarnej drobnej fasoli
  • 1 duża pomarańcza
  • 10 dkg bułgarskiej lub greckiej fety (w wersji wegańskiej można pominąć lub dodać tofu)
  • 4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 2 duże garści rukoli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki  soku z cytryny
  • sól, chili w płatkach, kminek do smaku.
przygotowanie
fasola: wypłukane ziarna namoczyć na 10-12 godzin, odcedzić opłukać. zalać w garnku świeżą wodą i gotować do miękkości (co najmniej godzinę), uważać by fasola nie zaczęła pękać. odcedzić, przepłukać wodą i ostudzić. pomarańcze obrać, rozdzielić na cząstki i pokroić na mniejsze kawałki. ogórki pokroić na słupki. fetę w kostkę lub słupki. rukolę nieco rozdrobnić. wszystkie składniki włożyć do miski i zalać sosem przygotowanym z oliwy, zmiażdżonego czosnku, soku z cytryny i przypraw. delikatnie wymieszać. można podać samą lub z pełnoziarnistym pieczywem, a na obiad z dowolną kaszą lub ryżem. 
TU przepisy na pozostałe wariacje sałatkowo surówkowe.

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazcPrzywołujemy wiosnę!!!Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013

4 komentarze:

  1. bardzo smakowita sałatka :) chętnie zrobię!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. to mamy podobny gust w tym względzie!
      pozdrawiam,
      ela

      Usuń
  3. bardzo fajny pomysł na sałatkę. moja fasola się właśnie zrobi. chyba jutro skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń