sobota, 9 lutego 2013

Ogórkowa surówka z czerwona cebula i papryka

kiszone ogórki, czerwona cebula, papryka, czosnek ... intensywny smak

tym razem duży zapas kiszonych ogórków zmienił się w ogórkową surówkę. szybka, smaczna, wyrazista w smaku.





składniki na 2 porcje
  • 6 kiszonych ogórków
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 strąka papryki
  • do smaku pieprz ziołowy, chili w płatkach
  • 2 łyżki oliwy extra vergine lub ulubionego oleju nierafinowanego
    cebulę pokroić w cieniutkie piórka, czosnek posiekać lub zmiażdżyć, lekko posolić by zmiękło i przegryzło się. ogórki i paprykę pokroić w paski. wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę i przyprawy. odstawić na 15 minut do lodówki by smaki się przegryzły. podawać z pieczywem, ziemniakami, kaszą lub z drugim daniem jako surówkę. 




    2 komentarze:

    1. Takiej jeszcze nie jadłam, zapisuję do wykonania ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. super surówka, trochę ją zmodyfikowałam pod siebie :)
      http://zakreconakuchnia.blogspot.com/2013/02/surowka-z-ogorka-kiszonego-papryki-i.html

      OdpowiedzUsuń