niedziela, 3 lutego 2013

Surówka z selera naciowego odsłona druga

seler naciowy po raz kolejny... tym razem z gruszką i pomidorami suszonymi ...

seler naciowy to idealna baza do surówek. można połączyć go niemalże ze wszystkim ...byleby ładnie komponowało się kolorystycznie .. taka metoda zazwyczaj daje dobry smak. coś słodkiego, coś kwaśnego, coś gorzkawego i coś pikantnego. w razie czego można dodać dla zrównoważenia smaku coś łagodnego. do tego dobry winegret.

 składniki dla 2-3 osób
  • 3-4 łodygi selera naciowego (obrany z włókien)
  • 1 duża gruszka
  • 3-4 kawałki suszonych pomidorów
  • 4 orzechy włoskie
  • 3-4 małe ogórki kiszone 
sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • 1 łyżka pikantnej musztardy ziarnistej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki wody mineralnej
 wszystkie składniki pokroić na spore kawałki, zlać sosem i delikatnie wymieszać. podawać z dobrym pieczywem lub innym ulubionym dodatkiem ... kasza, ryż ... albo zjeść samo...ja tak robię :). TU pierwsza odsłona selerowej sałatki.

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie ! A seler naciowy uwielbiam i na dodatek w takim połączeniu - wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem obecnie zafascynowana selerem naciowym :) wszystkie Twoje propozycje wygladaja super a na dniach przekonam sie jak smakuja :)

    OdpowiedzUsuń