piątek, 14 września 2012

Pesto z listków rzodkiewki i pietruszki

pasta/pesto z rzodkiewkowych i pietruszkowych listków

... czyli zielono mi, mimo pochmurności wielkiej za oknem.
takie banalne ale jak cudownie smaczne, szczególnie w pochmurne dni rozjaśnia nam nastrój. pęczek rzodkiewek z pięknymi listkami aż zachęcał do wykorzystania. by smak był intensywniejszy dodałam pietruszkową natkę i powstało nieprawdopodobnie zielone pesto... nie jakieś tam włoskie ale nasze, regionalne, o intensywnym smaku bez perfumowanego aromatu bazylii. bardzo lubię takie regionalne sezonowe pestowe eksperymenty. nie wyrzucajmy listków rzodkiewki, ona jest bardzo smaczna. no tak ... zaczynałam pisać post w pochmurny dzień ... a publikuję w słoneczny. taka to zmienna tegoroczna jesień  ... no nic...wybaczcie mi :)


składniki na 2 porcje
  • listki z pęczka rzodkiewek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 cm ostrej papryczki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
listki dokładnie myjemy i kroimy. słonecznik i sezam prażymy na patelni. wszystkie składniki mielimy w blenderze bardzo dokładnie na gładką masę. ja robiłam to z odpoczynkiem, bo blender może się przegrzać.

makaron gotujemy al dente (bucatini lub spaghetti). odcedzamy zostawiając nieco kluszczanki. do makaronu wrzucamy pesto i dokładnie mieszamy podgrzewając na wolnym ogniu. w razie potrzeby dodajemy zostawionej wody z gotowania makaronu. szybkie i nieprawdopodobnie dobre danie. można podać w towarzystwie lekkiego wina, białego lub różowego.

w jedną chwilę talerz pełny parującej zieloności zamienił się w pusty ... przydałaby się powtórką z rozrywki ;)

7 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam lisci rzodkiewki, ciekawe jak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam podobnego pesto. Ciekawa jestem, jak smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam!

    Nominowałam Twój blog w The Versatile Blogger Avard.

    Jeśli interesuje Cię ta zabawa, zapraszam na mojego bloga po szczegóły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To nie może nie smakować, na tym makaronie wygląda obłędnie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      równie dobre jest na dobrym pełnoziarnistym chlebie...
      pozdrowienia :)

      Usuń
  5. fajniutkie
    własnie szukałam szybkiego gotowania strączkowych i ....mam
    ide gotowaćććććć
    bi

    OdpowiedzUsuń