środa, 19 września 2012

Sos do spaghetti w klimacie bałkanskim

pomidor, bakłażan, papryka, cebula, czubrica ... sos w klimacie bałkańskim 

trochę koloru na chmurzący się dzień :)
pełnia sezonu na warzywa psiankowate ... warto je połączyć w jednym sosie ... czyli kolejnym pomidorowym sosie do makaronu. tym razem w bałkańskim klimacie, z dodatkiem bakłażana i czerwonej papryki, z intensywną nutą cząbru, dzięki przyprawieniu czubricą. chciałam uzyskać kremową konsystencję by podać go ze bucatini dlatego dwa razy miksowałam. warto było. w sumie by było w pełni psiankowato można by podać ten sos z ziemniakami, pieczonymi lub opieczonymi w piekarniku czy  podsmażonymi na patelni. jestem pewna, że to zestawienie może być fantastyczne, bardzo energetyczne.


składniki na 2 porcje
  • 2 pomidory bez skórki
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 małego bakłażana
  • 1/2 cebuli
  • 1-2 cm ostrej papryczki
  • 1 ząbek czosnku
  • czubrica, sól do smaku
  • makaron bucatini  lub spaghetti (opcjonalnie opiekane ziemniaki)
  • oliwa
wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i dokładnie zmieliłam.


następnie udusiłam na łyżce oliwy. konsystencja wciąż była niezadowalająca a nie miałam czasu na dłuższe duszenie, wiec po lekkim przestudzeniu, ponownie zblendowałam.


podałam z makaronem bucatini. unikam nabiału, jeśli nie macie takich ograniczeń posypcie parmezanem

W roli glownej - BAKŁAŻAN

16 komentarzy:

  1. Twój sos przypomina mi Ajvar - bałkański sos warzywny sprzedawany tam w słoiczkach. Jest super - nie pomyślałam, że można by go dodać do makaronu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, rzeczywiście, to coś w rodzaju ajvaru... zrobiłam parę słoiczków, ale bez pomidorów. pomidory osobno :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Zdecydowanie taki klimat mi odpowiada. Tu jest wszystko to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. shinju... cieszę się, że znalazłaś u mnie swoje ulubione klimaty
      pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie sosy :) Idealne do makaron una szybki (i nie tylko) obiad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness ... szybkie dania to moja specjalność ;)a dobre makarony to podstawa. zawsze w domu jest coś na szybki sos.
      pozdrawiam :)

      Usuń
  4. mysle, ze jest to dobry sos na gorace grzanki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Matylda, resztkę wyjadłam z dobrym żytnim chlebem...było pyszne :)
      ten sos może mieć różne przeznaczenie

      Usuń
  5. to połączenie musi być pyszne! wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagienko, polecam... cieszę się, że mogę inspirować. mam nadzieję, że się nie zawiedziesz.
      pozdrawiam :)

      Usuń
  6. To musi byc pyszne na pewno zrobie bo maz makaroniarz w dodatku baklazana uwielbia

    www.dobre-rady-nie-od-parady.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klavell, polecam. wczoraj sos w tym klimacie zrobiłam do kaszy jaglanej...było fantastycznie...
      pozdrawaim :)

      Usuń
  7. świetny przepis na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń