pomidor, bakłażan, papryka, cebula, czubrica ... sos w klimacie bałkańskim
trochę koloru na chmurzący się dzień :)pełnia sezonu na warzywa psiankowate ... warto je połączyć w jednym sosie ... czyli kolejnym pomidorowym sosie do makaronu. tym razem w bałkańskim klimacie, z dodatkiem bakłażana i czerwonej papryki, z intensywną nutą cząbru, dzięki przyprawieniu czubricą. chciałam uzyskać kremową konsystencję by podać go ze bucatini dlatego dwa razy miksowałam. warto było. w sumie by było w pełni psiankowato można by podać ten sos z ziemniakami, pieczonymi lub opieczonymi w piekarniku czy podsmażonymi na patelni. jestem pewna, że to zestawienie może być fantastyczne, bardzo energetyczne.
składniki na 2 porcje
- 2 pomidory bez skórki
- 1 papryka czerwona
- 1/2 małego bakłażana
- 1/2 cebuli
- 1-2 cm ostrej papryczki
- 1 ząbek czosnku
- czubrica, sól do smaku
- makaron bucatini lub spaghetti (opcjonalnie opiekane ziemniaki)
- oliwa
następnie udusiłam na łyżce oliwy. konsystencja wciąż była niezadowalająca a nie miałam czasu na dłuższe duszenie, wiec po lekkim przestudzeniu, ponownie zblendowałam.
podałam z makaronem bucatini. unikam nabiału, jeśli nie macie takich ograniczeń posypcie parmezanem
Twój sos przypomina mi Ajvar - bałkański sos warzywny sprzedawany tam w słoiczkach. Jest super - nie pomyślałam, że można by go dodać do makaronu.
OdpowiedzUsuńTak, rzeczywiście, to coś w rodzaju ajvaru... zrobiłam parę słoiczków, ale bez pomidorów. pomidory osobno :)
Usuńpozdrawiam :)
Zdecydowanie taki klimat mi odpowiada. Tu jest wszystko to co lubię :)
OdpowiedzUsuńshinju... cieszę się, że znalazłaś u mnie swoje ulubione klimaty
Usuńpozdrawiam :)
Uwielbiam takie sosy :) Idealne do makaron una szybki (i nie tylko) obiad.
OdpowiedzUsuńWhiness ... szybkie dania to moja specjalność ;)a dobre makarony to podstawa. zawsze w domu jest coś na szybki sos.
Usuńpozdrawiam :)
mysle, ze jest to dobry sos na gorace grzanki. :)
OdpowiedzUsuńMatylda, resztkę wyjadłam z dobrym żytnim chlebem...było pyszne :)
Usuńten sos może mieć różne przeznaczenie
to połączenie musi być pyszne! wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńJagienko, polecam... cieszę się, że mogę inspirować. mam nadzieję, że się nie zawiedziesz.
Usuńpozdrawiam :)
pyszne pozdrowienia Kruszynko :)
OdpowiedzUsuńTo musi byc pyszne na pewno zrobie bo maz makaroniarz w dodatku baklazana uwielbia
OdpowiedzUsuńwww.dobre-rady-nie-od-parady.blogspot.com
Klavell, polecam. wczoraj sos w tym klimacie zrobiłam do kaszy jaglanej...było fantastycznie...
Usuńpozdrawaim :)
świetny przepis na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńdziękuję kasiekw
Usuńpozdrawiam :)