jabłka i mięta zaklęte w słoiczkach ... w dwóch wersjach smakowych
jak zapewne wszyscy wiecie, jabłka bardzo obrodziły w tym roku. przed nami wyzwania ... jak je zakląć w słoiczki na zimę by smakowały zaskakująco. przeprowadziłam próby z mięta i wyszły super ... w dwóch smakach, jedne łagodne drugie pikantne i rozgrzewające.
składniki na dwa słoiczki po 314 ml
- 6 dużych jabłek
- 2 -3 gałązki mięty
- 1cm ostrej papryczki
- szczypta imbiru
- szczypta kardamonu
jabłka pokroiłam na ćwiartki a potem w plastry, wrzuciłam do garnka i podlałam nieco wodą. dusiły się pod przykryciem aż nieco zgęstniały. wtedy dorzuciłam rozdrobnione listki mięty i chwilę poddusiłam i połowę przełożyłam do drugiego garnuszka. do drugiej porcji dodałam posiekaną papryczkę, imbir i kardamon. można też dodać świeży imbir ale nie miałam w domu. obie porcje dusiłam na wolnym ogniu aż były bardzo gęste i błyszczące. gorące przełożyłam do słoiczków i dokładnie zakręciłam. po ostygnięciu nakrętki zassały się tzn. że dadzą się przechować dłużej. na zimę jednak radzę pasteryzować 30 minut by była pewność, że się nie zepsują.
to co nie zmieściło się w słoiczkach zjadłam z kaszą jaglaną podsmażoną na maśle klarowanym... jakież to było dobre :)
To musi być przepyszne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńjakiś czas temu kupiłam duży pęczek mięty i eksperymentowałam z nią ... a że do jabłek pasuje bardzo, więc efekt jest przepyszny :)
Usuńmamy mnóstwo mięty w ogrodzie! i jabłek. chyba juz wiem co powinnam zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam aromat mięty. Wszędzie. :) Z jabłkami? Bardzo chętnie! :)
OdpowiedzUsuńmasz ty Elu klawe pomysły , same arcydzieła tu na blogu masz ,a te jabłuszka toć to poezja
OdpowiedzUsuńMagrot, dzięki wielkie... ale to wszystko takie prościutkie :)
UsuńTeż zamierzam w tym roku pozamykać jabłka :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie... tym bardziej, ze w tym roku wyjątkowo słodkie wiec można bez cukru...
UsuńTAKIE ORZEŹWIAJĄCE Z NUTKĄ SŁODYCZY <3 ŻEBYM JA MIAŁA CZAS NA TAKIE WYNALAZKI :) TYLKO POZAZDROŚCIĆ! POZDRAWIAM :>
OdpowiedzUsuńPrzypomniał mi się mus jabłkowy z dzieciństwa ze spiżarni u Babci, mmmm... :)
OdpowiedzUsuń