piątek, 7 września 2012

Jabłka i mieta zaklete w słoiczku

jabłka i mięta zaklęte w słoiczkach ... w dwóch wersjach smakowych

jak zapewne wszyscy wiecie, jabłka bardzo obrodziły w tym roku. przed nami wyzwania ... jak je zakląć w słoiczki na zimę by smakowały zaskakująco. przeprowadziłam próby z mięta i wyszły super ... w dwóch smakach, jedne łagodne drugie pikantne i rozgrzewające.


składniki na dwa słoiczki po 314 ml
  • 6 dużych jabłek
  • 2 -3 gałązki mięty
  • 1cm ostrej papryczki
  • szczypta imbiru
  • szczypta kardamonu
 jabłka pokroiłam na ćwiartki a potem w plastry, wrzuciłam do garnka i podlałam nieco wodą. dusiły się pod przykryciem aż nieco zgęstniały. wtedy dorzuciłam rozdrobnione listki mięty i chwilę poddusiłam i połowę przełożyłam do drugiego garnuszka. do drugiej porcji dodałam posiekaną papryczkę, imbir i kardamon. można też dodać świeży imbir ale nie miałam w domu. obie porcje dusiłam na wolnym ogniu aż były bardzo gęste i błyszczące. gorące przełożyłam do słoiczków i dokładnie zakręciłam. po ostygnięciu nakrętki zassały się tzn. że dadzą się przechować dłużej. na zimę jednak radzę pasteryzować 30 minut by była pewność, że się nie zepsują.



to co nie zmieściło się w słoiczkach zjadłam z kaszą jaglaną podsmażoną na maśle klarowanym... jakież to było dobre :)






10 komentarzy:

  1. To musi być przepyszne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakiś czas temu kupiłam duży pęczek mięty i eksperymentowałam z nią ... a że do jabłek pasuje bardzo, więc efekt jest przepyszny :)

      Usuń
  2. mamy mnóstwo mięty w ogrodzie! i jabłek. chyba juz wiem co powinnam zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam aromat mięty. Wszędzie. :) Z jabłkami? Bardzo chętnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. masz ty Elu klawe pomysły , same arcydzieła tu na blogu masz ,a te jabłuszka toć to poezja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magrot, dzięki wielkie... ale to wszystko takie prościutkie :)

      Usuń
  5. Też zamierzam w tym roku pozamykać jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie... tym bardziej, ze w tym roku wyjątkowo słodkie wiec można bez cukru...

      Usuń
  6. TAKIE ORZEŹWIAJĄCE Z NUTKĄ SŁODYCZY <3 ŻEBYM JA MIAŁA CZAS NA TAKIE WYNALAZKI :) TYLKO POZAZDROŚCIĆ! POZDRAWIAM :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Przypomniał mi się mus jabłkowy z dzieciństwa ze spiżarni u Babci, mmmm... :)

    OdpowiedzUsuń