surowy kalafior w sosie z hummusowo jogurtowym.
piękny kalafior mnie dziś napadł na bazarze ... nie mogłam mu się oprzeć, do głowy mi wpadła nawy pomysł na surówkę. trzeba przyznać, że w tym roku kalafiory są niebywale urodziwe, duże ... zbyt duże, białe i zwarte. może zdecyduję się na zakiszenie? ale to może za tydzień.
surowy kalafior podzieliłam na malusie różyczki, dodałam pokrojone w grubą kostkę śliwki, kulki mozzarelli marynowane w oliwie na ostro, paski czerwonej papryki i sos, który z robiłam z hummusu i bałkańskiego jogurtu z czubricą. warto surówkę odstawić na 10-15 minut do lodówki by smaki się przegryzły a kalafior nieco zmacerował. jeśli ktoś nie chce jeść surowego kalafiora można go chwilkę z blanszować na parze (3-5 minut tak by nie stracił chrupkości).
składniki na 3-4 porcje
- średni kalafior, biały i zwarty
- 4-6 dużych śliwek np. mieszaniec
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 opakowanie kulek mozzarelli wcześniej zamarynowanych w pikantnej oliwie, tu przepis
- 4 czubate łyżki hummusu, tu przepis
- 1 pojemniczek gęstego jogurtu bałkańskiego lub greckiego
- sól, czubrica lub cząber do smaku
Kalafir brzmi niesamowicie zabawnie. Ciekawa kompozycja składników.
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia chce się zjeść ;)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się taki pomysł na kalafiora.
OdpowiedzUsuńO dziwo nie jadłam nigdy hummusu... chyba muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńCoś jest nie tak z linkiem do tego wpisu na Mikserze, wyświetla mi się komunikat "Niestety strona szukana przez Ciebie w tym blogu nie istnieje."
OdpowiedzUsuńbyla literówka w tytule i aktualizowałam link, niestety na mikserze nie daje się usunąć i zastąpić nowym ... na durszlaku i na vegspocie dało sie to zrobić.
UsuńOk, wiem o jaki wpis chodzi, wiec znajdzie się w podsumowaniu akcji na pewno :)
Usuńdzięki :)
Usuńnapisałam do administratora miksera o zamianę linku wpisu... zobaczymy czy zareagują
pozdrawiam :)