poniedziałek, 10 grudnia 2012

Surówka z kiszonej czerwonej kapusty

kiszona czerwona kapusta ... surówka pełna probiotyków

zakupy robimy często oczami... w sobotę na bazarku mój wzrok przykuła czerwona kiszona kapusta.... jej niesamowity kolor pobudził apetyt ... musiałam ... nie mogłam się powstrzymać. oczywiście część wyjadłam natychmiast po przyniesieniu do domu, reszta zamieniła się w wyrazistą w smaku surówkę.

skład dla 2 osób
  • 2 garści czerwonej kiszonej kapusty
  • 2 nieduże pomidory podłużne
  • 1 nieduża cebula biała lub czerwona
  • 4 orzechy włoskie
  • natka pietruszki lub inna zielenina
  • 2-3 łyżki oliwy 
  • ząbek czosnku
  • sól, chili w płatkach, cząber 
cebulę kroimy w cieniutkie piórka, lekko solimy i odstawiamy do zmacerowania. kapustę kroimy na drobniejsze kawałki. pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. orzechy włoskie parzymy wrzątkiem i kroimy. wszystkie składniki łączymy, dodajemy oliwę, zmiażdżony ząbek czosnku i pozostałe przyprawy. dokładnie mieszamy by składniki dobrze się połączyły. posypujemy natka pietruszki lub inna zieleniną. warto by surówka chwilę postała by smaki się przegryzły. możemy podać z dobrym pieczywem albo np. z pieczonymi ziemniakami, kaszą itp.


przepis na jeszcze inną surówkę z czerownje kiszonej kapusty TU

11 komentarzy:

  1. Lubię kiszoną kapustę, ale czerwonej jeszcze nigdy nie widziałam! Bardzo apetyczna jest Twoja surówka i zdrowa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arnika, w Warszawie na bazarku na Włościańskiej jest stragan który ma taką kapustę w stałej sprzedaży...
      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Super! Niestety raczej nie będę miała okazji tam zajrzeć. Pozdrawiam znad morza:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) marzę by zamieszkać nad morzem :)

      Usuń
    2. :) Ja też kiedyś marzyłam. I tak się życie poukładało, że mieszkam, ale odkąd to się stało to ...rzadko bywam nad morzem (i pewnie w ciągu roku spędzam mniej czasu niż kiedyś przyjeżdżając na urlop):) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Dzięki za ten przepis! Dostałam ostatnio w prezencie słoik takiej kapusty i zastanawiałam się co z nim zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Venide, tu jeszcze jeden przpis na surówkę takiej kapustki:
      http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/2012/12/czerwona-kiszona-kapusta-z-bugarska.html
      pozdrawiam :)

      Usuń
  4. w moich okolicach czerwona kiszona jest nie do dostania, więc ostatnio.. zrobiłam sama :):) Jest pyszna, dokładnie taki smak, jaki pamiętam z dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratulacje Anonimowy! białą kisze ale czerwona to wyzwanie! łatwo brązowieje :(
      pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Widziałam w sprzedaży czerwoną kiszoną w Makro

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej Ela Ma ! W słoiczkach ci brązowieje czy na talerzu? Kapustę kisimy tak jak białą a jak ma za mało soku to dodajemy po ubiciu przegotowanej wody.Po podkiszeniu przekładamy do mniejszych słoiczków, ubijamy i dodajemy łyżeczkę oliwy na wierzch.Zakręcamy i pasteryzujemy 20-30 min w zależności od wielkości słoiczka. Smacznego Babcia Asia

    OdpowiedzUsuń