niedziela, 23 grudnia 2012

Swiateczna kapusta wege

wigilijna / świąteczna wege kapusta ze śliwkami i pieczarkami

wigilia, święta bez kapusty? niemożliwe! jak co roku zrobiłam wege kapuste ze śliwkami. pełna aromatu, lekka, nawet na zimno wyśmienita ... bo jedyny tłuszcz to olej rzepakowy.


składniki na ok. 2 litry kapusty
  • 1 kg kiszonej kapusty (4-5 dniowej)
  • 30 dkg pieczarek
  • garść suszonych śliwek
  • 2 jabłka
  • 3 spore cebule
  • 1/2 pora
  • 4 łodygi naci selera
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub innego
  • pieprz,ziele angielskie, listki bobkowe, chili w płatkach, nasiona kminku lub mielony, cząber (lub czubryca), sól
  • woda



kapustę przekładamy do sporego garnka. jeśli jest bardzo kwaśna należy ją bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. zalewamy wodą do wysokości kapusty i dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego, nasiona kminku, chili w płatkach i listek bobkowy, gotujemy na bardzo wolnym ogniu 1-1,5 godziny (do miękkości). cebulę i por kroimy na piórka i dusimy do miękkości na odrobinie oleju, następnie dodajemy posiekaną nać selera i sól i dusimy aż zielone zmięknie. pieczarki pokrojone w plasterki smażymy na złoto na łyżce oleju. gdy kapusta jest miękka dodajemy cebulę, pieczarki, przekrojone na pół śliwki i ćwiartki jabłek. w razie potrzeby w czasie duszenia podlewamy wodą i co jakiś czas mieszamy by się nie przypaliło. doprawiamy cząbrem/czubricą (kminek i cząber powodują że kapusta nie jest wzdymająca) i pieprzem jeśli smak jest zbyt łagodny. dusimy kolejną godzinę. gdy kapusta ściemnieje i stanie się błyszcząca odstawiamy z gazu i wynosimy w chłodne miejsce. następnego dnia lub jak wystygnie jeszcze raz gotujemy (ok 15 minut) wtedy kapusta nabiera głębszego smaku. jeśli jecie grzyby to można użyć ich zamiast pieczarek (moczymy, gotujemy do miękkości, siekamy i dodajemy do kapusty).



Wegańskie ŚwiętaOrganizator: WeganNerd

Wegetariańskie ŚwiętaOrganizator: Aniko

Wegetariańskie Święta z ZieleninąOrganizator: zielenina

9 komentarzy:

  1. Świetny przepis. :)
    Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Retromoderna, dziękuję.
      świąteczne pozdrowienia :)

      Usuń
  2. Ela Ma, fajna ta kapusta:) Tak się zastanawiam czy mogłaby stanowić farsz do pieczonych pierożków... Jak myślisz? Jutro będę robiła właśnie coś z kapustą- jeszcze nie wiem - albo pierożki albo mini tarty (podam z barszczem). Barszczyk wg Twojej receptury gotowy:) Było trochę pracy, ale faktycznie było warto, bo jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arnika, tak może byc farszem... trzeba by taką kapustkę odcisnąć i dokładnie posiekać albo ugotować nieco inaczej. czyli osobno kapustę do miękkości, ostudzić i mocno odcisnąć. osobno pozostałe składniki udusić, też posiekane drobniej. potem wszystko połączyć i przesmażyć na łyżce oleju. farsz gotowy.
      cieszę sie, ze barszczyk się udał. warto poświecić mu wiecej czasu by uzyskać ten efekt.
      świąteczne pozdrowienia :)

      Usuń
  3. Zapomniałam zapytać - czy jabłka są wyczuwalne? Nadają słodyczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jabłka nadają łagodności i delikatnej słodkości. do kapusty zawsze daję. ważniejsze niż śliwki moim zdaniem. mozna też dać suszone wtedy będzie bardziej dymnie w smaku.

      Usuń
  4. Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź:)Tak właśnie myślałam, żeby pokroić drobniej i chyba faktycznie przygotuję kapustę oddzielnie, wycisnę i dopiero połączę z resztą. Z jabłkami nie jadłam, więc chętnie spróbuję - bez obaw, bo u Ciebie zawsze jest pysznie:)Również pozdrawiam świątecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna kapustka. Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Anka - Weganaka ... świąteczne pozdrowienia :)

      Usuń